Woonveranda : info en prijzen
Een woonveranda, ook wel leefveranda genoemd, is een volwaardige aanbouw die je het hele jaar door kunt gebruiken. Een woonveranda heeft alle voordelen van een traditionele veranda maar is in de regel beter geïsoleerd en heeft een ander soort dakconstructie. In een woonveranda kun je ook in de winter genieten van de extra ruimte terwijl je een goed uitzicht blijft houden op de tuin.
Klik hier voor een gratis offerte op maat.
Voordelen van een woonveranda
Een woonveranda is goed geïsoleerd waardoor je er in alle seizoen plezier van hebt. De waarde van de woning neemt toe omdat het woonoppervlak wordt vergroot en de woning een vernieuwd uitzicht krijgt. Verhoging van het wooncomfort omdat je de extra ruimte op allerlei manieren kunt benutten (zithoek, hobbyruimte, atelier, wellnessruimte, enz.) Een woonveranda vormt één geheel met de woning omdat het plafond van de veranda doorgetrokken kan worden tot in de woning.
Prijs van een woonveranda
De kostprijs van een woonveranda is afhankelijk van de oppervlakte, de beglazing, het type profiel en de wijze waarop het dak geconstrueerd is.
De kostprijs van een woonveranda van 20 vierkante meter bedraagt € 25.000 tot €35.000. Dit is exclusief de kosten voor de fundering, zonwering en inrichting van de veranda.
Klik hier voor een gratis offerte op maat.
Verschil woonveranda en traditionele veranda
In tegenstelling tot een traditionele veranda bestaat een woonveranda niet geheel uit glas. Het verschil met een traditionele veranda is de beperkte hoeveelheid glas in het dak waardoor een woonveranda in de zomer niet oververhit zal raken. Ook zijn de profielen waarmee de veranda is opgebouwd beter geïsoleerd. In combinatie met isolatieglas wordt de warmte goed vastgehouden waardoor je ook in de winter gebruik kunt maken van een woonveranda.
Welke profielen kiezen?
Er zijn verschillende soorten profielen waaruit je kunt kiezen. Het beste kies je voor aluminium profielen die thermisch zijn geïsoleerd. Dit zijn stevige profielen met lange levensduur en goede isolerende eigenschappen. Kunststof profielen zijn aantrekkelijk geprijsd maar doorgaans niet stevig genoeg voor een woonveranda. Bij aanschaf kun je letten op de U-waarde van het profiel. Hoe lager deze waarde, hoe beter het profiel thermisch gezien presteert. Het beste bezuinig je niet al te veel op de kwaliteit van de profielen omdat deze voor een groot gedeelte je energiekosten zullen bepalen. In veel gevallen maakt de woonveranda deel uit van het beschermde volume van de woning en wanneer deze dan slecht is geïsoleerd heeft dat direct negatieve consequenties voor de energiescore.
Welke beglazing kiezen?
De kwaliteit van de isolatie van een woonveranda is niet alleen afhankelijk van de profielen maar ook van het type glas. Kies voor glas met een U-waarde van maximaal 1.1. Glas met een lagere U-waarde is vanzelfsprekend nog beter maar kan een aanslag op het budget zijn. Hoe dikker het glas immers, des te dikker en steviger moeten de profielen zijn. Verder dien je bij de keuze van het glas rekening te houden met de lichttoetreding en de zonnefactor. De leverancier van de veranda kan je hierover verder informeren. Meestal kiest men voor glas met een lichttoetreding lager dan 70% maar dit is afhankelijk van de hoeveelheid glas en de oriëntatie van de veranda.
Verschil tussen woonveranda en aanbouw
Door allerlei innovaties in de verandabouw worden de verschillen tussen een woonveranda en een traditionele aanbouw steeds kleiner. Veel mensen vragen zich dan ook terecht wat nu te kiezen, een woonveranda of aanbouw?
Een woonveranda is vooral ideaal wanneer je de woning wilt uitbreiden en daarbij zoveel mogelijk zicht op de tuin wil behouden. Veel licht en een ruimtelijk gevoel, daar draait het bij een woonveranda om. Een aanbouw is vooral praktisch wanneer je een extra ruimte wil die goed te isoleren is en niet al te licht is. In een aanbouw is ook het leidingwerk makkelijker in de muren weg te werken. Qua kostprijs maakt het in de praktijk meestal niet zo’n verschil (wanneer je de kosten van de architect, en de kosten voor het fundament en het aantal arbeidsuren meetelt die je voor een aanbouw moet betalen).
Hoe herken je kwaliteit?
Wanneer je een leefveranda wilt laten plaatsen dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Ten eerste zijn dat de profielen waarin de beglazing is bevestigd. Deze moeten thermisch geïsoleerd zijn. Datzelfde geldt ook voor de beglazing. Een woonveranda bestaat voor het grootste gedeelte uit glas en hierlangs vinden dan ook de meeste energieverliezen plaatst. Door te kiezen voor goed geïsoleerde profielen en een goede kwaliteit glas voorkom je oververhitting in de zomer en kou in de winter. Vanzelfsprekend zul je iets aan zonwering moeten doen en zul je in de winter een verwarming nodig hebben maar datzelfde geldt ook voor een traditionele aanbouw.
Kies voor een vakman
Het plaatsen van een woonveranda vereist veel vakmanschap. De veranda wordt direct tegen de woning geplaatst en het is daarbij van belang dat de aansluitingen nauwkeurig gemaakt worden zodat er later geen vochtproblemen ontstaan.
Problemen met vocht, zoals condens en schimmels, worden vaak veroorzaakt door koudebruggen in aangrenzende constructies. Door de juiste isolatiematerialen toe te passen kunnen deze vermeden worden. Veranda specialisten hebben een grote expertise opgebouwd en weten uit ervaring hoe de aansluiting van de veranda het beste gerealiseerd kan worden en met welke materialen. Een vakkundig geplaatste woonveranda is niet alleen een genot om te zien maar het is ook een plek waar je in alle seizoenen heerlijk kunt relaxen.