Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-info.be Info- en inspiratiebron over veranda's en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde verandabouwers online!
header image
Veranda-info.be

Smeedijzeren veranda

Een smeedijzeren veranda straalt karakter uit en geeft landelijke en klassieke woningen heel wat standing. Het buigbare karakter van smeedijzer maakt fraaie details zoals ronde krullen of fantasierijke vormen mogelijk.

 

Voor- en nadelen van veranda’s in smeedijzer

Voor een veranda kan je kiezen uit verschillende materialen. PVC, hout, aluminium en smeedijzer zijn daarbij het populairst. Een overzicht van de voor- en nadelen van een smeedijzeren veranda:

veranda smeedijzer

 

+ Esthetiek:  smeedijzeren veranda’s hebben een grote esthetische meerwaarde. Ze ogen erg chique.

+ Ronde vormen en krullen: smeedijzer kan dankzij zijn eigenschappen makkelijk gebogen worden. Engelse krullen en andere ronde vormen zijn mogelijk. Hierdoor krijgen ze een unieke uitstraling.

+ Stevig: smeedijzer als materiaal is erg stevig en kan tegen heel wat stoten. Het kan dan ook heel wat gewicht verdagen.

+ Slank: het is een materiaal dat bijzonder slank oogt.

+ Ruim kleurenpalet: een smeedijzeren veranda is te verkrijgen in heel wat tinten.

 

Geen thermische breuken: omdat er geen thermische breuken zijn, is het mogelijk dat er condensatie optreedt. Dit kan verholpen worden door voldoende te ventileren of goed te verwarmen tijdens de winter.

– Extra ondersteuning (soms): in bepaalde situaties moet het dak extra ondersteund worden met zuilen. Dit is voornamelijk het geval als je voor fijne profielen kiest.

Kostprijs: de prijzen overstijgen ruim de gemiddelde prijs van een veranda. Dit komt omdat smeedwerk erg arbeidsintensief is. Het smeden van speciale vormen en krullen is handwerk.

Niet voor moderne woonstijlen: smeedijzer komt het best tot uiting bij klassieke en landelijke woningen. Hoewel het smeedijzer ook strakke vormen kan aannemen, past het minder bij moderne woningen.

 

 

Prijs smeedijzeren veranda

De gemiddelde kostprijs schommelt tussen de € 35.000 en € 60.000 (incl. btw en plaatsing). De prijzen per m2 bedragen gemiddeld tussen de € 1500 en € 2500.

Smeedijzer is het duurste materiaal voor veranda’s. Smeedwerk voor speciale details zoals krullen, spijlen, geplooide buizen, pinnen of bollen zijn arbeidsintensief. Dat laat zich vertalen in de prijs. In ruil hiervoor heb je dan wel een unieke veranda met heel wat klasse.

Vraag hier gratis prijzen op maat aan.

 

 

Afwerkingsopties

Een veranda bouwen is een kwestie van voorbereiding. Op voorhand goed nadenken over afwerkingsopties en kleuren is aangewezen. Die keuze wordt bepaald door de stijl van je bestaande woning, je persoonlijke smaak en je budget.

  • Kleuren: smeedijzer is verkrijgbaar in heel wat kleuren. De tinten worden toegevoegd door gebruik te maken van kleurvaste verven die speciaal gemaakt zijn voor dit specifieke ijzertype.
  • Vormen: Een veranda in smeedijzer onderscheidt zich van aluminium of hout, door de mogelijkheid aan fantasierijke vormen. Voorbeelden hiervan zijn Engelse krullen, spijlen, bollen, bogen of geplooide buizen. Dit geeft de veranda’s hun typische en unieke uitstraling.

 

 

Onderhoud

Eens de smeedijzeren veranda geverfd is en behandeld tegen corrosie, behoeft het geen specifiek onderhoud meer. Smeedijzer is bestand tegen de meeste weersomstandigheden en kan niet rotten.

Deze onderhoudsvriendelijke metaalsoort heeft een levensduur van meer dan 100 jaar wanneer je ze correct onderhoud.

 

 

Techniek en plaatsing smeedijzer

Verandabouw in een materiaal zoals smeedijzer is een geval apart. Smeedijzer wordt eerst verhit in een kolenvuur. Vervolgens hamert en buigt de smid het metaal tot het de juiste vorm heeft.

De plaatsing van een veranda in smeedijzer kan enkel uitgevoerd worden door een professionele vakman. Omwille van hun gewicht en benodigde vakkennis kan dit type veranda enkel door een gespecialiseerde verandabouwer geïnstalleerd worden.

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de veranda en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde verandabouwers