Veranda of aanbouw met vouwramen
De laatste jaren zijn vouwramen bijzonder populair bij veranda’s en aanbouwen. Dankzij verbeterde technieken sluiten ze steeds beter af en ook het systeem voor het openen en sluiten wordt steeds beter. De vele voordelen van vouwramen en belangrijke aandachtspunten vind je terug in dit artikel.
Fabeltjes over vouwramen
Net zoals bij alle nieuwe technieken bestaan er heel wat vooroordelen over vouwramen.
Soms zijn deze terecht, soms zijn ze voorbijgestreefd en niet meer accuraat ten opzichte van de werkelijkheid.
Isoleert een vouwraam minder goed? Zijn vouwramen niet waterdicht? Is het niet mogelijk om een vouwraam verzinkt te plaatsen? We bespreken deze vooroordelen hieronder.
1. Vouwramen en isolatie
De stelling dat vouwramen minder goed isoleren dan schuiframen was tot voor enkele jaren volledig waar. De laatste jaren zijn fabrikanten echter ook thermische onderbrekingen beginnen voorzien aan de onderzijde van de ramen.
De Sapa DualFold heeft zo een isolatiewaarde van Uf=1.9 W/m²K. Ook Reynaers heeft goed isolerende vouwramen. Zo heeft de CF77 een Uf waarde van 2.2 W/m²K. Een vouwraam moet op gebied van isolatie en warmte dus zeker niet meer onderdoen voor schuiframen.
2. Is een vouwraam niet waterdicht?
Ook deze stelling is compleet achterhaald. De nieuwste generatie is voorzien van een ingenieus systeem dat ervoor zorgt dat er geen water onder de ramen kan binnenlopen.
3. Is vouwramen verzinkt plaatsen niet mogelijk?
Dat een vouwraam niet verzinkt geplaatst kan worden klopt ook niet meer. Vroeger was het wel zo dat er aan de onderzijde een profiel werd voorzien omdat waterinsijpeling toen nog mogelijk was. Met de nieuwste afsluittechnieken is dit echter compleet verleden tijd.
Wanneer je een veranda met vouwramen plaatst die verdoken zijn is het wel zo dat er steeds een afvoergeul moet lopen voor het raam. Dit is ook zo bij gewone schuiframen en voorkomt dat het water binnenstroomt bij hevige regen.
Wil je vouwramen bij jouw veranda of aanbouw en ben je benieuwd naar een prijs op maat?
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan bij erkende installateurs.
Vouwdeuren bij een veranda of aanbouw
Vouwdeuren zijn al enkele jaren ingeburgerd bij renovaties en nieuwbouw, maar ook in de wereld van veranda’s worden deze glazen deuren steeds populairder.
Mits de nodige voorzorgen op gebied van de constructie kunnen deze dus ook perfect gecombineerd worden met jouw nieuwe veranda.
Wil je vouwdeuren bij jouw veranda of aanbouw en ben je benieuwd naar een prijs op maat?
✓ Vraag hier gratis prijzen en advies aan voor vouwdeuren of voor een volledig nieuwe veranda.
Prijs van vouwramen en -deuren
Door de ingenieuze technieken en grote oppervlakte kost een vouwraam of vouwdeur al snel een pak geld. In vergelijking met traditionele schuiframen ligt de prijs zo’n 50% hoger. Daar krijg je natuurlijk ook heel wat voor terug:
Tijdens de warme zomerdagen kan je de ramen volledig openklappen en lijkt het net of je buiten leeft. Er staan ook geen vervelende stijlen meer in de weg en kinderen kunnen naar hartelust binnen én buiten spelen. Wanneer je de vloerbekleding zowel binnen als buiten in hetzelfde materiaal aanlegt zal je woning in de zomer bovendien een pak groter aanvoelen.
Vouwramen laten aansluiten op elkaar
Met glazen vouwdeuren is het perfect mogelijk om hoeken op elkaar te laten aansluiten. Wanneer je twee grote raampartijen naast elkaar hebt is het ruimtegevoel pas echt eindeloos. Het spreekt voor zich dat de constructie van je veranda of aanbouw dan wel op zich moet kunnen staan zonder een steunpunt in de hoek.
Vaak vergt dit een bijzondere constructie die je best uitwerkt met een ervaringsdeskundige.
Vraag hier gratis advies aan op maat van jouw situatie.
Is de constructie technisch niet mogelijk of ligt de prijs te hoog, dan kan je de hoek ook uitwerken met hetzelfde materiaal als de vouwdeuren.