Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De leefveranda als extensie van het woongebeuren

Een leefveranda heeft alle voordelen van een traditionele veranda maar niet de nadelen. Zo zal een leefveranda door de speciale dakconstructie in de zomer niet snel oververhit raken en blijft het er in de winter aangenaam warm. Een leefveranda is een volwaardige uitbreiding van de woning waar je in alle seizoenen heerlijk kunt genieten.

 

 

leefveranda voordelen Wat is een leefveranda?

Een leefveranda, ook wel woonveranda genoemd, bestaat in tegenstelling tot een traditionele veranda niet volledig uit glas. Het verschil zit hem voornamelijk in de dakconstructie. Een leefveranda heeft een volwaardige platdakconstructie die voorzien is van een lichtstraat of een lichtkoepel. Hierdoor is de veranda sfeervol verlicht zonder dat het risico bestaat dat de ruimte in de zomer oververhit raakt en in de winter niet al teveel afkoelt.

Benieuwd naar de prijs van een een leefveranda op maat van uw woning?
Vraag hier vrijblijvend online prijzen en informatie aan.

 

Voordelen van een leefveranda

1) Door de manier waarop het dak is geconstrueerd (plat dak of zadeldak met lichtstraat of lichtkoepel) is de veranda goed te isoleren en zal deze in de zomer niet snel oververhit raken. In het koude seizoen wordt de warmte daarentegen goed binnen gehouden.

2) Het plafond van de veranda kan naar de binnenruimte worden doorgetrokken waardoor de veranda één geheel vormt met de bestaande woning.

3) Een leefveranda is een duurzame investering. Door de architectonische opwaardering neemt de waarde van de woning toe.

4) Een leefveranda is een multi-functionele aanbouw met een groot aantal toepassingsmogelijkheden. De veranda kan dienst doen als: keuken, tv-ruimte, zithoek, wellnessruimte, hobbykamer, zwembad, atelier, enz.

 

Leefveranda

 

Isolatie van de profielen

Een van de belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een leefveranda is het soort profielen. Kies altijd voor stabiele profielen van staal, aluminium of hout. De profielen vormen een ondersteuning voor de dakconstructie en moeten daarom stevig genoeg zijn. Kunststof profielen zijn in de regel niet sterk genoeg voor een leefveranda.

Verder is de isolatiewaarde van het profiel belangrijk. Het beste kies je voor thermisch onderbroken profielen met een zo laag mogelijke U-waarde. Deze profielen zijn wel wat duurder maar je verdient de kosten op termijn vanzelf terug omdat je meer energie zult besparen in het stookseizoen. Profielen met een gunstige isolatiewaarde zijn ook belangrijk in verband met de energieprestatie van de woning omdat een leefveranda in de meeste gevallen deel uitmaakt van het beschermde volume van de woning. Bespaar zeker niet op kwaliteit want het wooncomfort in een veranda is in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van de isolatie.

 

Beglazing leefveranda

Voor een goede thermische isolatie van een veranda is het niet alleen belangrijk dat de profielen een lage U-waarde hebben, ook het glas moet voldoende geïsoleerd zijn. Het glas in de veranda vormt immers het grootste contactoppervlak waarlangs warmteverliezen zich voordoen. Je kiest best voor glas met een U-waarde van maximaal 1,1 W/m²K. Lager is vanzelfsprekend nog beter maar hier zijn ook hogere kosten mee gemoeid.

Triple glas (driedubbel glas) is zwaarder en dikker dan dubbel glas en is ook een stuk zwaarder. Dit glas is niet alleen duurder dan dubbel glas maar stelt ook bepaalde eisen aan de bouwdelen (dikte en sterkte van de profielen). Verder is ook de mate van lichttoetreding en de zonnefactor van het glas belangrijk, zeker bij een veranda die op het zuiden is gericht. Veelal is glas met een lichttoetreding lager dan 70% aan te raden met een zonnefactor van 35% (voor dakbeglazing).

 

Prijs leefveranda

De kostprijs van een leefveranda hangt af van een aantal zaken, waaronder het soort beglazing, het soort profielen, zonwering, type dak, kwaliteit van de afwerking en de grootte van de veranda. Voor een leefveranda van 20m² die goed is geïsoleerd met hoogrendementsglas moet je rekening houden met een kostprijs die schommelt tussen 25.000 en 35.000 euro. Daarbij komen meestal nog de kosten voor de fundering, de vloer en de zonwering.

 

Aansluiting van de leefveranda op de woning

Aangezien een leefveranda direct tegen de woning wordt gebouwd, is het van belang dat de nodige aandacht wordt besteed aan een goede vochtkering en isolatie bij de aansluiting. Bij een onjuiste uitvoering van de aansluiting zullen koudebruggen gaan ontstaan die op hun beurt leiden tot vochtproblemen en schimmels. Iedere woning is weer anders en een aannemer met de juiste ervaring en knowhow kan dit soort problemen voorkomen door een correcte isolatie en vochtkering toe te passen.

 

Leefveranda of bijgebouw kiezen?

Veel mensen vragen zich af of of het nu beter is om voor een leefveranda te kiezen of voor een bijgebouw. Het antwoord op deze vraag luidt: Dat hangt af van de functie die de leefveranda moet gaan vervullen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat het uitzicht op de tuin zo groot mogelijk is en wil je zoveel mogelijk licht in de woning, dan kun je het beste een veranda nemen. Kies dan voor een goede kwaliteit profielen en goed geïsoleerd glas zodat je ook in de winter comfortabel kunt genieten.

Gaat het je alleen om extra ruimte en wil je de aanbouw op eigen manier kunnen isoleren, dan is een bijgebouw (met eventueel een wat grotere glaspartij) waarschijnlijk meer geschikt. Je kunt een aanbouw van steen makkelijker isoleren en ook het leidingwerk is eenvoudig weg te werken. Qua kostprijs zal het uiteindelijk niet zoveel verschil maken. Voor een aanbouw heb je in de regel een zwaarder fundament nodig en de bouwwerkzaamheden nemen langere tijd in beslag dan het geval is bij een veranda.

 

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een professionele verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde verandabouwers