Verandabouw: mogelijkheden en aandachtspunten

Als je een veranda gaat bouwen, dan moet je heel wat knopen doorhakken. Je moet onder meer het materiaal en het formaat kiezen maar je moet natuurlijk ook nog rekening houden met de nodige vergunningen. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden voor verandabouw en we geven ook nog enkele aandachtspunten mee.

 

Materiaalkeuze bij verandabouw

Een veranda kan uit heel wat verschillende materialen vervaardigd worden. Hout is een eerste optie. Dit makkelijk overschilderbare constructiemateriaal zorgt voor een warme en landelijke uitstraling. Een nadeel van een veranda uit hout is dat er regelmatig een onderhoudsbeurt nodig zal zijn.

Een aluminium veranda biedt een uitstekende isolatie. Door de stevigheid van het materiaal kan het grote overspanningen aan, zonder dat de profielen erg dik hoeven te zijn. Een veranda uit aluminium gaat lang mee en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het materiaal is wel redelijk krasgevoelig.

materiaalkeuze veranda

PVC is een derde optie voor de verandabouw: het heeft een interessante prijs, heeft niet veel onderhoud nodig, biedt een goede isolatie en is recycleerbaar. Een nadeel is dat de profielen nogal dik gemaakt moeten worden omdat PVC minder sterk is dan aluminium. Dit kan het zicht vanuit een PVC veranda enigszins belemmeren.

Wil je een veranda laten plaatsen door een professionele verandabouwer? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijsvoorstellen aanvragen. Klik hier voor meer informatie.

 

Formaat veranda

Het formaat van de veranda zal natuurlijk een invloed hebben op de kostprijs. De grootte van de veranda zal vooral afhangen van de functie die hij moet hebben: wordt het een ontspanningsruimte voor in de zomer of wordt het een volwaardige woonveranda die het hele jaar door als extra leefruimte kan gebruikt worden? Bij dit laatste geval zal je zeker voldoende aandacht moeten besteden aan een goede isolatie.

glazen dak verandaHet daktype speelt ook een belangrijke rol voor het uitzicht en het volume van de veranda. Je kan hierbij kiezen voor een plat dak of een hellend dak. Qua materialen voor de afwerking van het dak van een veranda zijn glas, zink, roofing, dakpannen en leien vaak gekozen opties. Op de foto zie je een glazen verandadak. Dit zorgt voor een mooi uitzicht, maar als de zon schijnt op dit dak, zal de veranda snel opwarmen. Daarom is het aangeraden om bij een glazen verandadak ook te investeren in zonwering of in zonwerend glas. Op die manier kan je genieten van het mooie weer zonder te veel last te ondervinden van de warmte.

 

 

Vergunning verandabouw

Het formaat van de veranda zal ook een invloed hebben op de vergunningen waarover je moet beschikken voor de verandabouw. Je hebt in elk geval een stedenbouwkundige vergunning nodig voor de veranda, onafhankelijk van de grootte. Bij veranda’s met een maximale oppervlakte van 30 vierkante meter, maximale kroonlijsthoogte van drie meter en maximale nokhoogte van 4,5 meter volstaat een eenvoudige dossieraanvraag. Als niet aan al deze voorwaarden wordt voldaan, moet je een uitgebreid dossier samenstellen. Bij de dossieraanvraag bij de gemeente wordt onder meer rekening gehouden met eventuele bezwaren van de buren en mogelijke hinder voor hen. Informeer je steeds goed bij je gemeente voor de precieze voorwaarden en bepalingen van de vergunningen.

Klik hier om meer te weten te komen over de vergunning voor het bouwen van een veranda.

 

Aandachtspunten

Je kan kiezen uit verschillende soorten van veranda’s. Zo kan je een veranda laten aanbouwen aan je woning, maar je kan er ook voor kiezen om een losstaande veranda te plaatsen. Let bij de verandabouw zeker op de oriëntatie van de veranda. Als hij naar het zuiden gericht is, zal je zeker moeten overwegen om ook in zonwering te investeren.

Besteed ook voldoende aandacht aan de fundering van de veranda. Deze moet voldoende zwaar en geïsoleerd zijn. Ook een goede waterkering is cruciaal om vochtproblemen te vermijden. Een ander aandachtspunt is de ventilatie van de veranda. Bij onvoldoende ventilatie kunnen er namelijk vochtproblemen ontstaan door condensatie.

Ontdek hier meer tips en een handig stappenplan voor de keuzes die opduiken bij het bouwen van een veranda.

verandabouw