Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-info.be Info- en inspiratiebron over veranda's en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde verandabouwers online!
header image
Veranda-info.be

Verandabouw: Prijzen & Waar op letten?

Door een veranda te laten bouwen, vergroot je de leefbare ruimte in je woning. Door het gebruik van glas geniet je meer van je tuin en laat je extra veel zonlicht binnen wat je energiefactuur ten goede zal komen. Ontdek in dit artikel de mogelijkheden en de prijs van een verandabouw en waar je moet op letten.

Ga snel naar: MateriaalFunctie veranda – PrijsVergunningZon-oriëntatie

 

Materiaal voor verandabouw

De keuze van het materiaal waarmee je je verandabouw gaat laten uitvoeren zal afhangen van de stijl van je woning. Aluminium en pvc zullen beter bij een moderne woning passen terwijl hout vaker bij klassieke uitvoeringen voorkomt.

houten verandabouw 1) Hout

Hout is bijzonder sterk waardoor je grote oppervlakten glas kan zetten zonder dat deze veel moeten onderbroken worden met profielen. Je houten verandabouw hoeft niet zijn hele levensduur er hetzelfde uitzien, je kan het namelijk gemakkelijk overschilderen.

Hout heeft een niet te evenaren warmte-uitstraling dat zowel in een landelijke als in een moderne woning past. De kwaliteit van je houten veranda hangt grotendeels af van de gekozen houtsoort en het onderhoud dat je eraan geeft.

 

 

aluminium verandabouw 2) Aluminium

Het grote voordeel van een aluminium constructie is dat deze heel lang mee gaat en zeer stevig is. Daarom kan je, net zoals bij hout, grote glasoppervlakten plaatsen. De profielen kunnen zeer slank toegepast worden zonder draagkracht te verliezen. Dit geeft de veranda een zeer moderne look.

Een aluminium verandabouw heeft helemaal geen onderhoud nodig maar is wel gevoelig voor krassen. Door de thermische onderbrekingen isoleert aluminium beter dan hout of pvc.

 

 

pvc verandabouw 3) PVC

Het leuke aan PVC is dat dit in allerlei kleuren te verkrijgen is. Zo heb je een reeds afgewerkte veranda voor een lage prijs. Bovendien heb je aan PVC zo goed als geen onderhoud.

In tegenstelling tot hout en aluminium is PVC minder sterk. Daarom moeten de profielen dikker geplaatst worden en glazen oppervlakten vaker met profielen onderbroken worden.

Benieuwd naar een prijs op maat per materiaal? ✓ Ontvang gratis offertes.

 

Materiaal dak

Omdat een veranda de lichtinval in je woning kan stimuleren, wordt het dak dan ook meestal in een lichtdoorlatend materiaal gebouwd. Dit kan glas zijn, of polycarbonaat platen. Maar je kan er ook voor kiezen om het dak van je veranda uit hetzelfde materiaal als je woning te laten maken. Bovendien heb je de keuze tussen een plat verandadak of een hellend dak.

Een dak uit glas is ideaal om veel licht binnen te laten. Je kan zonwerend glas gebruiken om te voorkomen dat het in de zomer een soort sauna wordt. Polycarbonaat platen zijn een stuk goedkoper. Deze kunnen zowel opaal als transparant zijn. Een nadeel aan polycarbonaat platen is dat je ze geregeld moet onderhouden omdat mos en vuil zich er gemakkelijk aan hecht. Bij regen maakt het gekletter wel veel lawaai. Ontvang via de offertepagina gratis een prijs op maat en vergelijk zo de mogelijkheden.

 

Functie van de verandabouw

Hoe de verandabouw er zal uitzien, hangt af van waar de veranda voor zal dienen. Vaak dient een veranda als extra ruimte in de woning om spullen te zetten of een hobbyruimte te maken. Er bestaan verschillende soorten veranda’s:

– Veranda als aanbouw: Een veranda als aanbouw is meestal van je woning gescheiden met een schuifdeur en wordt zo als aparte ruimte gebruikt. Deze ruimte is doorgaans niet geïsoleerd waardoor ze in de zomer meer gebruikt zal worden dan in de winter.

Leefveranda: Een leefveranda dient als uitbreiding van je woning. Als je het dak en de vloer uit hetzelfde materiaal laat maken als de woning, valt het helemaal niet op dat de veranda een aanbouw is. De ruimtes lopen naadloos in elkaar over en het lijkt alsof de veranda altijd al bij het huis hoorde. Dit is ideaal om je keuken of living groter te maken. Wanneer je kiest voor een leefveranda, laat je deze ruimte ook best isoleren.

– Open veranda: Een veranda kan ook losstaand van je woning staan. Dit is dan eerder een pergola. Deze dient als overkapping van je tuin of terras en heeft geen muren. Onder een open veranda kan je een zithoek voor buiten maken. Als het begint te miezeren zit je droog en je buitenmeubels zijn zo beter beschermd.

 

verandabouw leefveranda

 

Prijs verandabouw

De prijs van het laten bouwen van een veranda hangt af van de gebruikte materialen voor de profielen en het dak en van de grootte van de verandabouw. Hieronder vind je een overzicht met richtprijzen. Als je een prijs op maat wil ontvangen, kan je op onze offertepagina terecht.

– Prijs houten verandabouw: tussen €15.000 en €25.000

– Prijs aluminium verandabouw: tussen €10.000 en €25.000

– Prijs PVC verandabouw: tussen €10.000 en €25.000

– Prijs glazen dak: tussen €35 en €65 /m²

– Prijs dak uit polycarbonaat: tussen €15 en €20 /m²

– Prijs plat EPDM verandadak: tussen €30 en €75 /m²

– Prijs verandadak uit betonnen dakpannen: tussen €25 en €40 /m²

– Prijs verandadak uit kunstleien: tussen €65 en €75 /m²

 

Vergunning

Alvorens je een veranda laat bouwen, moet je bij de gemeente een vergunning aanvragen. Bij een verandabouw kleiner dan 30 m², met een maximum hoogte van 4,5 m geniet je van een vereenvoudigde aanvraag. Bij grotere afmetingen moet je een uitgebreidere dossiersamenstelling aanvragen. Lees hier meer over de details van een vergunningaanvraag.

 

Oriëntatie

Elke oriëntering naar de zon heeft z’n voor- en nadelen voor de veranda. Bij een oriëntering naar het noorden zal de veranda frisser zijn. In de winter zal je hier verwarming nodig hebben, maar in de zomer blijft het er steeds koel. Wanneer de veranda bijvoorbeeld als ontbijtkamer gebruikt wordt, is een oostelijke oriëntatie aangenaam. Hier geniet je ’s morgens van de zon en overdag worden extreme temperaturen vermeden.

Een verandabouw naar het zuiden is ideaal voor in de winter, maar in de zomer kan het er snel te warm worden. Toch zal je hier het meeste geniet hebben van invallende warmte en licht. Om extreme hitte in de zomer te vermijden kan je je veranda uit zonwerend glas bouwen of zonwering laten plaatsen.

Bij een oriëntatie naar het westen geniet je telkens van de avondzon. Een veranda met een zuidoostelijke oriëntatie wordt over het algemeen het meeste aanbevolen.

 

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de veranda en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde verandabouwers