Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zonnepanelen op veranda: Prijs & mogelijkheden

De nieuwste generatie zonnepanelen heeft een erg hoog rendement waardoor het nu ook loont om ze te plaatsen op beperkte oppervlakken zoals een veranda, aanbouw of overkapping. Een veranda staat bovendien ook vaak naar de zon gericht waardoor de installatie optimaal kan renderen. Je hoeft niets te veranderen aan het bestaande dak en je kan alle leidingen meteen netjes wegbergen. Welke opties er bestaan om zonnepanelen te plaatsen op je veranda lees je hier:,

Erkende installateurs vergelijken? Ontvang hier offertes op maat van jouw project.

 

Optie 1: Zonnepanelen in glasplaten

Wanneer je een veranda met een glazen dak verkiest zijn traditionele zonnepanelen niet mogelijk omdat ze de zon tegenhouden en esthetisch niet verantwoord zijn. Wat je wel kan doen is glas plaatsen met ingebouwde zonnepanelen. Deze laten nog steeds zonlicht door en zien er ook verzorgd uit. Glas met ingebouwde zonnepanelen kan zowel bij nieuwe als bij bestaande veranda’s worden toegepast.

De panelen zelf zijn opgebouwd uit twee lagen veiligheidsglas van 4mm. Tussen deze glazen zit een speciale industriële folie met mono-kristallijne zonnecellen. De verbindingsstukken zitten langs de bovenzijde van het glas zodat dit nauwelijks zichtbaar is wanneer je van beneden naar boven kijkt.

De opgewekte stroom zal door middel van een omvormer omgezet worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Deze omvormer wordt vaak in de garage of berging geplaatst naast de elektriciteitskast. Wanneer je meer energie aanmaakt dan er verbruikt wordt zal de extra stroom doorverkocht worden aan de netbeheerder.

 

Is dit type zonnepaneel aanbevolen?

Glasplaten met geïntegreerde zonnecellen kosten meer dan traditionele zonnepanelen terwijl hun opbrengst veel lager ligt. De glasplaten zijn bovendien ook niet isolerend waardoor ze enkel geschikt zijn voor niet-verwarmde veranda’s. Ook op gebied van esthetiek lopen de meningen sterk uit elkaar. Je kiest dus beter voor een gesloten of half-open dakconstructie met volwaardige zonnepanelen of zonnepanelen op een andere locatie.

 

 

Optie 2: Standaard fotovoltaïsche zonnepanelen

Wil je de veranda ook tijdens de wintermaanden frequent gebruiken dan is het aangeraden om te gaan voor een half-open of gesloten dak, al dan niet met een glazen koepel. Deze constructie zorgt voor meer geborgenheid en huiselijkheid tijdens de koude wintermaanden. Met een gesloten dak zal je bovendien ook de hitte van de zon kunnen temperen op zwoele zomerdagen zodat het binnen lekker fris blijft.

zonnepanelen op een veranda

Bij een veranda met plat dak kan traditionele zonnepanelen plaatsen zoals je deze ook terugvindt op gewone pannendaken. Om de panelen optimaal te laten renderen worden ze best wel op een sokkel geplaatst onder de geschikte hellingsgraad. Bij een correcte plaatsing zullen de panelen nauwelijks zichtbaar zijn vanuit de tuin. Meer informatie over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak vind je op de website zonne-paneel.net

 

 

Kostprijs zonnepanelen plaatsen op een veranda

De kostprijs van zonnepanelen is afhankelijk van de oppervlakte en het gewenste vermogen. Een gemiddelde installatie kost tussen de 4000 en 7500 euro. De zonnecellen in glas zijn zo’n 20% duurder dan de traditionele zonnepanelen en zijn uit fiscaal standpunt enkel aan te bevelen wanneer er geen andere opties mogelijk zijn.

Gaan we kijken naar zonnepanelen op een plat dak dan zullen we merken dat de kostprijs zo’n 10% hoger ligt dan bij een installatie op een schuin dak. Dit komt door de extra beugels die nodig zijn om de zonnepanelen onder de gewenste hoek te plaatsen. Deze investering verdien je echter snel terug aangezien de zonnepanelen optimaal kunnen renderen door ze te richten naar de zon.

Welke installatie het meest geschikt is moet project per project bekeken worden. Het rendement van zonnepanelen is de laatste jaren sterk toegenomen waardoor je ook met beperkte ruimte een mooi rendement kan halen op je investering. Om te weten welk type installatie het meest geschikt is voor jouw veranda doe je er goed aan prijzen aan te vragen bij 2 tot 3 erkende installateurs. Vrijblijvende offertes ontvangen van erkende installateurs actief in jouw regio kan via onderstaand formulier:
 

 

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde installateur en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de zonnepanelen. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Ervaren installateurs