Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Prijs veranda 2024

Wat kost een veranda gemiddeld? Doorgaans mag je rekenen op € 1.200 à 1.600 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). Maar natuurlijk is elk project anders. Veranda prijzen hangen af van het soort veranda, de afmetingen, het materiaal van de profielen, … Wat is de gemiddelde prijs voor de veranda van jouw dromen? En hoe kan je gericht verandabouwers vergelijken? We overlopen het allemaal in dit artikel!

Ga snel naar:
Prijs per materiaal: PVC, alu, hout of smeedijzer
Welke factoren bepalen de prijs?
Hoe verandabouwers en prijzen vergelijken?
Vraag vrijblijvend je offertes aan

Wat kost een veranda gemiddeld in 2024?

Benieuwd naar de gemiddelde veranda prijs per m²? Voor een comfortabele veranda op maat mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 1.200 à 1.600 euro per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). Afhankelijk van de gewenste afwerking en opties (zonnewering, airco, verwarming, …) kan de kostprijs nog hoger of lager liggen. Voor een kleine, standaard of grote veranda komt het neer op volgende totaalprijzen:

OppervlaktePrijs veranda
(excl. btw en incl. plaatsing & afwerking)
Kleine veranda (± 6 m²)€ 5.000 à 12.000
Standaard veranda (± 12 m²)€ 9.000 à 25.000
Grote veranda (± 20 m²)€ 18.000 à 60.000

LET OP: dit zijn slechts richtprijzen. Naast de afmetingen hangt de kostprijs van een veranda natuurlijk ook af van de materiaalkeuze, de beglazing, extra opties, … Een professionele verandabouwer kan de prijs voor jouw veranda precies berekenen op maat van jouw budget en wensen. Je kan meerdere offertes aanvragen bij verandabouwers actief in je buurt via onze offerteservice. Zo kan je gericht veranda prijzen, materialen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 


Prijs per materiaal: PVC, aluminium, hout of smeedijzer

De materiaalkeuze voor de profielen bepaalt in grote mate de kostprijs van je veranda. Zoek je naar de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Een veranda in PVC is doorgaans het goedkoopst, afhankelijk van de kwaliteit van de kunststof. Daarnaast kan je ook kiezen voor veranda’s in aluminium, hout en smeedijzer. Hoeveel kosten dergelijke veranda’s ongeveer? Een overzicht:

 

1. Prijs PVC veranda

prijs veranda pvc

De prijs van een veranda in PVC ligt iets lager dan die van een veranda in aluminium, hout of smeedijzer. Al hangt alles natuurlijk af van de kwaliteit van de PVC. Een veranda in deze kunststof is hoe dan ook stevig, duurzaam en bovendien verkrijgbaar in tal van kleuren, structuren en glansgraden. Zo kan je je veranda probleemloos afstemmen op de stijl van je woning. Kortom, met PVC profielen ben je zeker van een optimale prijs-kwaliteitsverhouding. Bovendien vergt een PVC veranda amper onderhoud.

Prijs PVC veranda: 10.000 à 25.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

2. Prijs aluminium veranda

prijzen veranda

Een aluminium veranda is gemiddeld 10 à 20% duurder dan een veranda in PVC. Die hogere prijs valt eenvoudig te verklaren door de kwaliteiten van aluminium. Dit metaal is erg licht en tegelijk enorm sterk. Zo kan je grote overspanningen maken met slanke profielen. Die grote glaspartijen met een elegante, verfijnde uitstraling zijn dé grote troef van een veranda in aluminium. Daarnaast heeft aluminium ook een langere levensduur dan PVC en hout en het materiaal is ook erg onderhoudsvriendelijk.

Prijs aluminium veranda: 18.000 à 50.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

3. Prijs houten veranda

houten veranda prijzen

Ook de kostprijs voor een veranda in hout ligt hoger dan bij een PVC veranda, maar hout heeft dan ook vele troeven. De warme, natuurlijke uitstraling past perfect bij landelijke én moderne woningen en net als bij aluminium zijn grote overspanningen mogelijk. Bovendien halen houten profielen de beste isolatiewaarden. Je kan kiezen voor zowel Europees (eik, meranti, …) als tropisch hardhout (afrormosia, ipé, …). Enige nadeel: deze houtsoorten vergen na verloop van tijd meer onderhoud dan PVC, aluminium of smeedijzer.

Prijs houten veranda: 15.000 à 45.000, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

4. Prijs smeedijzeren veranda

leefveranda prijs

De prijzen voor een veranda in smeedijzer zijn het hoogst. Dit materiaal is namelijk enorm sterk, slank en luxueus. Bovendien kan je bijzondere details in het smeedwerk laten aanbrengen: pijlen, bollen, krullen, spijlen, enz. Zo creëer je een unieke uitstraling en vormt een smeedijzeren veranda dé parel aan de kroon van je landelijke woning. Je kan het smeedijzer ook laten vervaardigen in verschillende kleurtinten.

Prijs smeedijzeren veranda: 35.000 à 60.000 euro, incl. btw en plaatsing. Ontvang gratis offertes op maat.

 

Welk materiaal kies ik best voor mijn veranda?

Dat hangt vooral af van de stijl van je woning, budget en persoonlijke wensen. Heb je een landelijke woning en wil je extra investeren in de veranda van je dromen? Dan kan je met smeedijzer vele kanten uit. Eerder op zoek naar een moderne veranda met grote glaspartijen? Dan is een aluminium veranda op jouw maat gesneden.

TIP: contacteer verschillende verandabouwers! Zo kan je gericht veranda prijzen, adviezen, materialen, … vergelijken. Bovendien biedt niet elke vakman elk materiaal aan. Vraag vrijblijvend voorstellen aan bij verandabouwers actief in je buurt via de offerteservice.

 

Welke factoren bepalen de prijs van een veranda?

Naast het materiaal voor de profielen bepalen ook nog andere factoren de totale kostprijs van een veranda. We zetten de belangrijkste kostenbepalers kort op een rij:

 

1. Soort veranda

Ga je voor een klassieke veranda als bijgebouw dat bijna volledig uit glas bestaat? Of eerder voor een leefveranda die je het hele jaar door gebruikt? Die keuze heeft een grote invloed op de veranda prijs. De kostprijs van een klassieke veranda is lager dan de leefveranda prijs. Zo’n woonveranda is namelijk een volwaardig verlengstuk van je woning met een goed geïsoleerd plat dak of zadeldak, eventueel met een lichtstraat of lichtkoepel. Bovendien heb je nog meer opties om je wooncomfort te optimaliseren (bv. airco, verwarming, interieurafwerking, …).

 

2. Standaard veranda of veranda op maat?

Er bestaan verschillende standaard veranda’s, bv. een eenvoudige rechthoekige veranda met een plat dak. De keuzemogelijkheden qua ontwerp, afmetingen, afwerking, … zijn beperkter, maar de veranda prijzen liggen ook lager. Een veranda op maat is duurder, maar de keuzevrijheid is dan weer onbeperkt. In samenspraak met je verandabouwer kan je bv. kiezen voor een complexere bouwkundige vorm, combinaties van materialen, … Kortom, je veranda is volledig afgestemd op de mogelijkheden van de locatie en jouw wensen.

 

3. Beglazing

Naast de profielen heeft uiteraard ook de beglazing een invloed op de prijzen voor een veranda. Je kiest best voor hoogrendementsglas. Dat is duurder dan standaard dubbel glas, maar die meerprijs verdien je makkelijk terug door een lagere energiefactuur. Hoogrendementsglas isoleert namelijk tot 3 keer beter dan gewoon dubbel glas. Enkele richtprijzen:

 • Standaard dubbel glas: € 100 à 115 per m² (incl. btw en plaatsing)
 • Hoogrendementsglas: € 105 à 140 per m² (incl. btw en plaatsing)
 • Driedubbel glas (bv. voor passiefhuizen): € 150 à 230 per m² (incl. btw en plaatsing)

TIP: naast minder energiekosten ben je met hoogrendementsglas ook zeker van een groter wooncomfort (minder omgevingsgeluiden, geen tochtgevoel vlakbij de ramen, …). Is je veranda zuidgericht? Dan is zonwerend glas aanbevolen om oververhitting tegen te gaan. Bespreek de mogelijkheden en de prijzen voor de beglazing van je veranda zeker met een verandabouwer.

 

4. Type raam of deur

Kies je voor een standaard deur voor je veranda? Of investeer je liever in een groot schuifraam of een vouwdeur? Ook dergelijke keuzes beïnvloeden de gemiddelde kostprijs van je veranda. Glazen schuifwand prijzen liggen bv. hoger dan de kosten voor een klassieke draaideur.

 

5. Verlichting

Verlichting lijkt op het eerste zicht niet zo belangrijk, maar het bepaalt in grote mate de uitstraling en de sfeer van je veranda. Er is dan ook een behoorlijk prijsverschil tussen bv. standaard buisprofielen aan je plafond of designspots die ingewerkt zijn in een vals plafond. Ga je voor de nieuwste ledverlichting? Wil je de verlichting kunnen bedienen met je smartphone of tablet? Het heeft allemaal een impact op de veranda prijs.

 

6. Afwerking en extra opties

Je keuzes qua afwerking kunnen een grote invloed hebben op de uiteindelijke veranda prijs per m². Wil je bv. een luxueuze vloerafwerking in natuursteen? Ben je van plan om te investeren in speciale veranda zonwering? Ga je je veranda verwarmen met een warmtepomp of eerder een pelletkachel? Tip: je bepaalt best op voorhand je budget en bekijkt dan met verschillende verandabouwers wat de afwerkingsmogelijkheden zijn binnen die veranda prijs.

 

7. Verlaagd btw-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en werk je samen met een professionele verandabouwer? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21%. En dat zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten. Dat kan een verschil maken van enkele duizenden euro’s op de totale kostprijs van je veranda.

 

Vergelijken loont: vraag offertes aan bij verschillende verandabouwers

Benieuwd naar de exacte kostprijs van een veranda op maat van jouw situatie? Dan laat je best een veranda prijs berekenen door een professionele verandabouwer. Deze houdt rekening met jouw wensen, budget en de mogelijkheden van de locatie.

We raden wel aan om voorstellen aan te vragen bij verschillende verandabouwers. Zo kan je gericht materialen, beglazing, ontwerpen, afwerkingsopties, … vergelijken. Bovendien biedt niet elke verandabouwer dezelfde uitvoeringen aan. Door goed te vergelijken krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden en kan je een overwogen keuze maken.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen aanvragen bij verandabouwers actief in je buurt via onze offerteservice. Start je aanvraag hier.

 

 

veranda prijzen

Hoe verandabouwers en prijzen vergelijken?

Veranda prijzen liggen hoog, dus uiteraard wil je een kwalitatief eindresultaat op maat van je woning, wensen én je vooropgestelde budget. De keuze voor de juiste verandabouwer speelt daarbij een doorslaggevende rol. Maar hoe kan je eenvoudig en gericht verandabouwers en hun prijzen vergelijken? Enkele tips op een rij:

 1. Kies voor een verandabouwer met de juiste specialisatie

  Wil je een aluminium veranda laten plaatsen of gaat je voorkeur uit naar de natuurlijke charme van hout? Het is belangrijk om een professional te kiezen die gespecialiseerd is in het materiaal van jouw voorkeur. Zo krijg je een bredere waaier aan mogelijke uitvoeringen voorgeschoteld en ben je ook zeker van een correcte plaatsing en een fraai eindresultaat.

 2. Ga na of de verandabouwer maatwerk levert

  Sommige (kleinere) verandabouwers leveren geen of slechts beperkt maatwerk. Deze zijn eerder een goede keuze als je een standaard veranda wil met beperktere mogelijkheden qua ontwerp, materialen, … Heb je specifieke wensen en wil je bv. een veranda met deels gemetste muren, een veranda met een L-vorm, zonnewering, …? Dan zoek je best een verandabouwer die maatwerk levert. Deze specialisten denken met je mee, doen bredere voorstellen en stemmen de verschillende werkzaamheden vlot op elkaar af.

 3. Let op de materiaal- en arbeidskosten

  Vergelijk zeker de kosten voor de profielen, beglazing, … Die kunnen verschillen van vakman tot vakman. Vraag de verandabouwers ook naar de kwaliteit van hun materialen en met welke leveranciers ze werken. Ook de arbeidskosten hou je best in het oog. Afhankelijk van de ervaring en de specialisatie van de verandabouwers kunnen ze sterk verschillen.

 4. Check welke werkzaamheden inbegrepen zijn en welke niet

  Controleer goed welke werkzaamheden inbegrepen zijn in de offertes van de specialisten die je contacteert. Bij sommige vakmannen zullen afbraakwerken bv. inbegrepen zijn in de veranda prijs en bij andere niet.

 5. Staar je niet blind op de prijs

  Uiteraard is de totale prijs van je veranda een belangrijke factor. Toch is het belangrijk om verder te kijken dan het kostenplaatje. Zo kan zonwerend hoogrendementsglas duurder zijn, maar wel je energiefactuur doen dalen en je wooncomfort verhogen. Durf ook te vragen waarom bepaalde materialen en afwerkingen zoals zonnewering duurder zijn dan andere.

 6. Kijk ook naar de uitvoeringstermijn

  Een veranda plaatsen is een groot project. Ga daarom goed na binnen welke termijn de verandabouwers de werkzaamheden kunnen afronden. In welke fases gaat de specialist te werk en volgen die fases elkaar goed op of niet? Ook dat bespreek je best met de verandabouwers die je contacteert.

TIP: op zoek naar gespecialiseerde verandabouwers actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend advies en voorstellen op maat aanvragen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een professionele verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde verandabouwers