Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Oriëntatie veranda: Stand van de zon

De oriëntatie van een veranda is bepalend voor de hoeveelheid licht die je kunt verwachten. De meeste mensen geven een voorkeur aan een oriëntatie op het zuiden maar dat is zeker niet de enige mogelijkheid want een oostelijke of zelfs noordelijke oriëntatie kan ook voordelen bieden.

Zon veranda warmte

 

Noordelijke oriëntatie van een veranda (Noord)

Een veranda die georiënteerd is naar het noorden heeft nagenoeg geen direct invallend licht. In de winter kan het er flink koud worden en verwarming zal dus noodzakelijk zijn. Het voordeel van een noordelijke oriëntatie is de verkoeling die het op hete zomerdagen biedt. In de winter vormt een noordelijke veranda een isolerende buffer waardoor de woning tegen de kou beschermd wordt. Een veranda op het noorden kan goed gebruikt worden als atelier of inkomhal maar er zijn nog tal van andere mogelijkheden. Indien je die warme zomers maar niets vindt omdat je het toch al eerder warm hebt dan koud, dan kan een noordelijke oriëntatie wel eens aantrekkelijk zijn.

 

Oostelijke oriëntatie van een veranda (Oost)

Aangezien de zon in het oosten opkomt, zul je in een veranda die naar het oosten is georiënteerd de eerste zonnestralen kunnen zien opkomen. In de namiddag heb je hier schaduw zijn. Dit is zowel in de zomer als in de winter een groot voordeel omdat extreme temperaturen door de oostelijke oriëntatie vermeden worden. Voor een goede bescherming tegen de zon is zonwering of zonwerend glas wel noodzakelijk. Een veranda op het oosten is erg geschikt als eetruimte, keuken of hobbyruimte.

 

Zuidelijke oriëntatie van een veranda (Zuid)

Een veranda die naar het zuiden is gericht is ideaal in de winter maar in de zomer kunnen de temperaturen hier snel oplopen. Toch kiezen de meeste mensen voor een zuidelijke ligging om zoveel mogelijk van de zon te kunnen profiteren. Zonwerend glas of screens zijn erg belangrijk om te voorkomen dat de veranda oververhit raakt. Een veranda met een zuidoostelijke oriëntatie verdient de aanbeveling omdat de ochtendzon die je hier ontvangt, nog niet zijn hoogste kracht heeft bereikt.

 

Westelijke oriëntatie van een veranda (West)

In de zomer kan het erg warm worden in een veranda die op het westen is gericht. De buitenluchttemperatuur en de zonkracht is in de middag het hoogst en dat is precies het moment dat de zon hier het meest schijnt. Je zult dus moeten investeren in zonwering. Voordeel van een westelijke oriëntatie is wel dat je in de ochtend schaduw hebt en dat je in de avond nog lang kunt genieten van de avondzon.

 

Welke oriëntatie is het beste voor een veranda?

Wanneer er geen beperkingen zijn en je vrij kunt kiezen, dan is een zuidoostelijke oriëntatie zeer aan te bevelen. Je kunt dan volop van de zon genieten zonder dat de veranda direct een broeikas gaat worden. De veranda ontvangt weliswaar veel zonlicht in de ochtend maar de buitentemperatuur is dan nog gering. Zonwering blijft vanzelfsprekend belangrijk, ook om schadelijk UV licht zoveel mogelijk tegen te houden. Een zuidelijke oriëntatie (zoals veel mensen verkiezen) is ook prima alleen moet je dan wel rekening houden met de nodige hitte op warme dagen. Om de temperaturen aangenaam te houden kun je ook uitkijken naar een goed ventilatiesysteem.

 

Orientatie veranda

 

Conclusie

Mits je voldoende rekening houdt met de oriëntatie van de zon kan je een veranda plaatsen op elke locatie. In samenspraak met je verandabouwer kan je het ontwerp zodanig aanpassen dat de zon en warmte optimaal verdeeld worden.

 

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een professionele verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde verandabouwers