Houten veranda: eigenschappen & prijzen

Wil je een veranda met een warme uitstraling, in een sfeer van gezelligheid? Dan is een houten veranda een prima keuze. Dit materiaal biedt ook mogelijkheid tot grote overspanningen en kan makkelijk bewerkt worden. Meer over de eigenschappen, mogelijkheden en prijs lees je hier.

Een veranda in hout laten plaatsen? ✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende verandabouwers.

 

 

houten veranda plaatsenWaarom kiezen voor hout?

Het grote voordeel van een houten veranda is zonder twijfel de warme en natuurlijke uitstraling. Een veranda in hout hoeft ook niet gelijk te staan aan een klassieke of landelijke stijl, verschillende stijlen zijn mogelijk.

Met hout kies je bovendien voor een licht materiaal waardoor grote overspanningen mogelijk zijn. Daardoor kan je genieten van grote glaspartijen. Als je een veranda plaatst is dat toch wat je wil, niet?

Ben je de kleur na een tijdje beu? Geen probleem want hout is makkelijk te bewerken en dus eenvoudig overschilderbaar in een kleur naar keuze.

Kortom, met een veranda kies je voor een stijlvol en functioneel extraatje in jouw woning. Een overzicht van de eigenschappen:

Voodelen houten verandaNadelen houten veranda
+ Warme, natuurlijke, tijdloze uitstraling- Regelmatig onderhoud is noodzakelijk
+ Makkelijk te bewerken (overschilderbaar)- De aangeraden kwalitatieve houtsoorten zijn duur
+ Licht constructiemateriaal- Risico op kleine scheurtjes
+ Isolerende werking
+ Verschillende stijlen mogelijk
+ Grote overbruggingen mogelijk

 

 

Prijs houten veranda

De prijs van een veranda in hout is afhankelijk van de oppervlakte, de kwaliteit van het glas en de keuze of je ze al dan niet op maat laat maken. Er is geen vaste kostprijs voor veranda’s in hout, ze zijn namelijk beschikbaar in verschillende prijsklasses. Enkele richtprijzen:

  • Standaard veranda: Vanaf ± €550 per m²
  • Veranda op maat van gemiddelde grootte: ± €20.000
  • De meeste projecten (op maat) variëren tussen een gemiddelde prijs van €15.000 en €25.000.

 

Benieuwd naar een exacte prijs op maat van jouw project? Vergelijk verschillende voorstellen! Zo kies je het aanbod met de beste kwaliteit tegen de beste prijs op maat van jouw wensen. 
✓ Vraag vrijblijvend advies en prijzen aan bij erkende verandabouwers.

Veranda in hout

 

Onderhoud van een veranda in hout

Een houten veranda heeft esthestisch een mooier effect dan veranda’s in andere materialen. Gezien de natuurlijke oorsprong vraagt het wel meer onderhoud om rotting en verkleuring te voorkomen. Bij een correcte plaatsing en goed onderhoud zal de levensduur van een houten veranda wel vele malen hoger liggen dan bij andere materialen.

 

Preventief behandelen is belangrijk

De voorbehandeling van het hout voor veranda’s is tegenwoordig van zo’n goede kwaliteit dat het bij de plaatsing al vrij goed bestand is tegen temperatuurschommelingen, weersinvloeden, vocht, schimmels en insecten. Toch is het belangrijk om een veranda in hout preventief te onderhouden om een lange levensduur te garanderen.

Hoe? Met een grondlaag en beschermende afwerkingslaag, afhankelijk van de houtsoort. De behandeling zal zorgen voor extra bescherming en een mooie uitstraling. Het wordt best om de 4 à 5 jaar herhaald.

 

Overschilderen is mogelijk

Een groot voordeel van een houten veranda is dat het materiaal bewerkbaar is. Ben je de kleur van het hout beu? Dan kan je dat zonder problemen overschilderen. Na verloop van tijd zal de verf echter doffer worden en misschien zelf afbladeren. Hou er dus rekening mee dat de kans bestaat dat je het proces na verloop van tijd zal moeten herhalen.

Ook het dak heeft onderhoud nodig

Naast de structuur dien je ook het dak van de veranda regelmatig te reinigen. Zoniet zullen bladeren en ander vuil de inval van licht en zon beperken en het uitzicht versperren. De eenvoudigste en veiligste manier om het dak van een veranda te reinigen is door een tuinslang te gebruiken. Blijven er mos en algen over? Dan kan je beter met een borstel en zeep aan de slag gaan.

 

 

Kwalitatieve houtsoort = langere levensduur van de veranda

De sterkte en levensduur van een houten veranda is naast het onderhoud ook afhankelijk van de houtsoort.

Net zoals bij alle houten buitenconstructies wordt ook bij een veranda best gekozen voor kwalitatieve en duurzame houtsoorten. Wil je het hout natuurlijk laten vergrijzen zonder enig onderhoud, dan kies je best voor een tropische houtsoort zoals Merbau, Belinga, Afromosia, Massaranduba, …

Ben je van plan om de veranda te schilderen, dan kan je kiezen voor een sterke Europese houtsoort zoals eik of beuk. Ook Meranti of Douglas zijn prima geschikt wanneer je de constructie voorziet van de nodige beschermingslaag.

 

Jij kiest toch ook voor kwaliteit? Kom te weten welke houtsoort het meest geschikt is voor een veranda op maat van jouw situatie en wensen. 
✓ Vraag vrijblijvend offertes aan bij erkende verandabouwers.

 

 

Kiezen voor hout of een ander materiaal?

Een veranda is ook mogelijk in andere materialen dan hout. Aluminium en PVC komen daarbij het vaakst voor.

Een aluminium veranda staat gekend om de lange levensduur. Het materiaal is ook goed isolerend en recycleerbaar. Verder kan het zonder problemen gebruikt worden bij verschillende stijlen dankzij de mogelijkheden op vlak van kleuren en profielafwerking.

Een veranda in PVC is een kwalitatief materiaal dat, in tegenstelling tot de houten variant, weinig tot geen onderhoud vraagt. Net zoals aluminium, is PVC verkrijgbaar is verschillende RAL-kleuren. Op die manieren kan je kiezen voor een PVC veranda die perfect past bij de stijl van jouw woning.

Hout is in vele opzichten het ideale materiaal om een veranda mee te bouwen. Toch wordt het onderhoud vaak als nadeel gezien. Op zoek naar een veranda in een meer onderhoudsvriendelijk materiaal? Misschien is een veranda in aluminium of PVC dan wel een goed idee. Deze materialen hebben wel als nadeel dat je ze niet kan overschilderen. Lees hier meer over de mogelijke materialen voor een veranda.

 

 

Voorbeelden houten veranda

Op onderstaande foto is te zien dat er met hout heel fijn en subtiel gewerkt kan worden. In deze woning werd gekozen voor een klassieke houten veranda die toch heel luchtig aanvoelt en een Oosterse feel creëert door de organisch gebogen slaglatten. Het kleurrijk interieur zorgt ervoor dat de ruimte ook heel wat warmte uitstraalt tijdens de grauwere wintermaanden.

 

Houten veranda

 

 

Hout is een sterk constructiemateriaal waarbij grote overbruggingen mogelijk zijn. Op onderstaande foto is een houten veranda met een grote lichtstraat, vervaardigd uit hout, te zien. De buitenkant werd afgewerkt met lood om zo de levensduur te verlengen. Het gaat hier om een veranda als volwaardige leefruimte.

 

Veranda met houten lichtstraat

 

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de veranda en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende plaatsers