Veranda bouwen: aandachtspunten, tips & inspiratiefoto's
Een veranda bouwen brengt heel wat belangrijke beslissingen met zich mee. Om het kiezen makkelijker te maken voor jezelf, ga je best stapsgewijs te werk en begin je eerst met het oplijsten van je wensen. Vervolgens kan je je afvragen wat de beste locatie is en wat voor type veranda je wenst.
Stap 1. Welke functie krijgt de veranda?
Wil je een veranda bouwen, dan kom je algauw voor een hoop keuzes te staan. Wat voor soort beglazing moet ik nemen? Wat voor profielen kan ik best kiezen? Wat is de beste locatie? Dit zijn logische vragen die op een gegeven moment op je afkomen. Om jezelf enige richting en houvast te geven, kan je best beginnen met het noteren van de functie van de veranda. Wil je hem bijvoorbeeld gaan gebruiken als extra leefruimte waar je gedurende het hele jaar gebruik van kan maken? Of zoek je vooral naar een ruimte waar je in het voorjaar, zomer en najaar kan relaxen? Begin met het maken van een lijstje met wensen. Wanneer je precies weet welke functie de veranda gaat vervullen, kan je gericht gaan kijken naar zaken als: type (losstaand of vast), oriëntatie, beglazing (mate van isolatie en zonwering), zonwering, ventilatiesysteem en het daktype.
Stap 2. Locatie van de veranda bepalen
De beste locatie voor het bouwen van een veranda is afhankelijk van de functie die de veranda gaat vervullen. Wil je deze bijvoorbeeld gaan gebruiken als atelier of ander soort werkruimte? Dan kan een noordelijke oriëntatie interessant zijn omdat je in een noordelijk gerichte veranda niet al te veel last hebt van direct invallend licht. Ook blijft het er in de zomer lekker koel binnen. Wil je in plaats daarvan juist veel kunnen genieten van de zon? Dan is een veranda op het zuiden of zuidoosten erg geschikt. Bij een zuidoostelijke oriëntatie heb je in de ochtend relatief veel zonlicht maar omdat de buitentemperatuur dan nog niet op zijn hoogtepunt is, hoef je niet bang te zijn voor oververhitting van de veranda.
Andere oriëntaties zijn vanzelfsprekend ook goed mogelijk en het allerbelangrijkste bij het kiezen van de juiste locatie is het zicht op de tuin. De meeste mensen kiezen immers voor een veranda omdat ze het zicht op de tuin willen maximaliseren. Meer informatie over de verschillende oriëntaties van een veranda kan je hier vinden.
Stap 3. Losstaande veranda bouwen of woonveranda?
Een losstaande veranda is niet geïntegreerd in de woning maar staat letterlijk los van de gevel. Dit type veranda is erg geschikt wanneer je niet over voldoende ruimte beschikt om een veranda direct aan het huis te bouwen. Een losstaande veranda kan voorzien worden van vaste zijwanden zodat je uit de wind zit, maar je kan er ook voor kiezen om de zijwanden open te laten waardoor je meer het idee van een overkapping krijgt. Indien je de ruimte in de woning wil maximaliseren, met bijvoorbeeld een extra grote keuken of woonkamer, dan is een woonveranda meer geschikt. Woonveranda’s zijn goed geïsoleerde aanbouwen waar je hele het jaar door gebruik van kan maken. Vanzelfsprekend is de kostprijs van een woonveranda een stuk hoger dan die van een losstaande veranda. Een woonveranda biedt echter veel comfort, is goed geïsoleerd en betekent ook een waardevermeerdering voor de woning.
Wil je een veranda laten bouwen? Klik hier om naar de offertepagina te gaan en gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij verandabouwers.
Stap 4. Veranda bouwen: wetgeving
Wanneer je een veranda gaat bouwen, dan hoef je voor een veranda met een oppervlak kleiner dan 30m² geen stedenbouwkundige vergunning aan te vragen. Kleine veranda’s, garages of aanbouwen vallen immers onder de ‘kleinere werken’. Wel bestaat er een meldingsplicht waar je aan moet voldoen. Twintig dagen voordat de werken aanvangen moet je dit via een speciaal daarvoor bestemd formulier melden bij je gemeente. Voor veranda’s groter dan 30m² (of met een nokhoogte groter dan 4,5 meter) heb je in de regel wél een stedenbouwkundige vergunning nodig.
Houd er wel rekening mee dat je een architect nodig zal hebben indien er werkzaamheden verricht gaan worden die van invloed zijn op de stabiliteit van de woning. Bij het uitbreken van een muur bijvoorbeeld ten behoeve van een woonveranda. Dan zal je een uitgebreide dossieraanvraag moeten doen voor de stedenbouwkundige vergunning. Klik hier voor meer informatie over vergunningen voor een veranda.
EPB regelgeving
Denk ook aan de EPB regelgeving. Indien je geen architect nodig hebt voor het bouwen van de veranda en het beschermd volume van de uitbreiding kleiner is dan 3000m³, dan is de EPB regelgeving niet van toepassing. In de overige gevallen zijn de regels doorgaans wel van toepassing op een woonveranda. Je kan je verandabouwer raadplegen om te weten of je EPB-plichtig bent.
Tips en aandachtspunten
Hieronder volgen nog enkele tips en aandachtspunten voor verandabouw.
• Wil je een woonveranda laten bouwen? Kies dan voor goed geïsoleerde en thermisch onderbroken profielen. In aanschaf zijn deze profielen wat duurder maar op lange termijn ben je voordeliger uit.
• Laat zoveel mogelijk werken uitvoeren door één verandabouwer, je weet dan zeker dat alle onderdelen van de constructie goed op elkaar aansluiten en goed geïsoleerd zijn. Datzelfde geldt ook voor de aansluiting van de veranda op de gevel.
• De fundering van de veranda moet voldoende zwaar zijn om de veranda te kunnen dragen en moet daarnaast geïsoleerd zijn. Bij het bouwen van een veranda is het belangrijk om een goede waterkering aan te brengen zodat er later geen vochtproblemen kunnen gaan ontstaan. Je kan dus niet zomaar een veranda op een buitenvloer plaatsen zonder aandacht aan deze punten te besteden.
• Besteed bij het bouwen van een veranda altijd veel aandacht aan ventilatie. Een veranda waarin geleefd wordt, moet voldoende geventileerd zijn. Anders zullen er zonder twijfel vochtproblemen ontstaan door condensatie. Zeker in de koude periodes waarin de warme lucht in de woning snel kan gaan condenseren tegen de beglazing, de profielen of de vloer.
• Een veranda bouwen is specialistenwerk waarmee flinke investeringen zijn gemoeid. Het is dan ook logisch dat je niet over één nacht ijs gaat en direct in zee gaat met de eerste de beste verandabouwer. Vergelijk dus gerust wat verschillende offertes met elkaar en kies dan voor een aannemer waar je het beste gevoel bij hebt. Onderhandelen over de prijs is natuurlijk altijd een optie.