Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-info.be Info- en inspiratiebron over veranda's en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde verandabouwers online!
header image
Veranda-info.be

Schuifraam veranda

Bij het ontwerpen van je veranda kan je kiezen voor een klassieke draaideur, maar ook voor een glazen schuifwand. Zo’n schuifraam voor je veranda biedt een grote meerwaarde, zowel functioneel als esthetisch. Welke systemen en uitvoeringen van veranda schuiframen bestaan er? Met welke aandachtspunten hou je best rekening? En hoeveel kost een veranda schuifraam ongeveer? Je leest het allemaal in dit artikel.

Ga snel naar:
Systemen voor veranda schuiframen
Welke mogelijke uitvoeringen?
Prijs schuifraam veranda
Enkele aandachtspunten
Alternatieven voor veranda schuifraam
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een schuifraam voor je veranda?

Een schuifraam voor je veranda is duurder dan een gewone draaideur, maar de voordelen van zo’n glazen schuifwand zijn dan ook groot. Enkele goede redenen om een veranda schuifraam te plaatsen:

 • Geen ruimteverlies in je veranda: in vergelijking met een draaideur verlies je met een schuifraam geen plaats in je veranda. Zo kan je de beschikbare ruimte van je zonnige oase van rust optimaal benutten. Dat is vooral handig bij iets kleinere veranda’s.
 • Weids zicht en veel lichtinval: met een veranda schuifraam haal je het buitengevoel naar binnen. Je geniet het hele jaar door van een weids, panoramisch zicht op de tuin en ook de natuurlijke lichtinval is een grote troef. Kortom, je binnen- en buitenomgeving vormen 1 harmonieus geheel.
 • Optimale isolatie: kwaliteitsvolle veranda schuiframen halen goede isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Zo geniet je van een lagere energiefactuur en een zalig wooncomfort. Je keuze voor de beglazing in je schuifwand speelt hierbij ook een belangrijke rol.
 • Wind- en waterdicht: met een veranda schuifraam sta je in contact met de buitenomgeving, maar je bent er tegelijk hermetisch van afgesloten. Deze glazen schuifwanden zijn namelijk perfect wind- en waterdicht.
 • Gezonde, verse buitenlucht: nood aan een frisse bries in je woning op warme dagen? Gewoon het schuifraam van je veranda openzetten en het vakantiegevoel waait je tegemoet. Let op: je investeert best ook in een schuifvliegenraam op maat.
 • Verschillende systemen en uitvoeringen: een schuifraam op maat van jouw veranda vind je probleemloos. Je kan kiezen uit verschillende mogelijkheden op vlak van constructie, uitzicht, … Verder lees je meer over de verschillende systemen en uitvoeringen.

schuifraam veranda

 

Systemen voor veranda schuiframen

Voor veranda schuiframen bestaan er verschillende schuifsystemen. Welk systeem je uiteindelijk neemt, heeft een invloed op het gebruikscomfort, de configuratie en het uitzicht van je veranda schuifraam. Je kan onder meer de volgende keuzes maken:

 

1. Monorail of multirail?

In de meeste gevallen bestaat een veranda schuifraam uit 2 delen: 1 vast deel en 1 deel dat je verschuift via een rail. Dan spreken we van een ‘monorail’. Je kan echter ook kiezen voor bv. een dubbele rail. In dat geval heb je 2 vleugels met een identieke uitstraling die je kan openschuiven. Zelfs een driedubbel railsysteem met 3 schuivende vleugels is een mogelijkheid. Die 3e vleugel kan je dan over de 1ste vleugel schuiven om zo twee derden van je raamoppervlak te openen. Dat is vooral geschikt bij bredere raampartijen.

 

2. Hefschuifsysteem of klassieke sluiting?

Bij een groter en zwaarder schuifraam voor je veranda kies je best voor het hefschuifsysteem. Dan hef je de schuivende vleugel licht op bij het openen. Zo schuift die vleugel in de rail en kan je je schuifraam vlot openen. In gesloten toestand rust het raam in een rubberen dichting voor een optimale water- en winddichtheid. Daarnaast heb je ook het klassieke systeem waarbij je de beweegbare vleugel direct openschuift en borstels voor de dichting zorgen.

TIP: ook het kiepschuifsysteem is een optie. Daarbij kan je het raam in een kieppositie zetten voor een goede verluchting. Dat is vooral geschikt voor kleinere en lichte schuiframen (in PVC).

 

3. Verzonken veranda schuifraam of met overstap?

Bij een verzonken veranda schuifraam is het raamprofiel onderaan weggewerkt in de vloer. Dan krijg je dus een vlakke bodem zonder obstakels. Zo vermijd je valpartijen en je veranda oogt nog minimalistischer en strakker. Dit systeem is wel een pak complexer en arbeidsintensiever om te plaatsen (bv. afwatering, aansluiting tussen verandavloer en terras, …). Je kan natuurlijk ook kiezen voor een klassiek systeem met een kleine overstap.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een professionele verandabouwer

Kies je best voor een monorail of voor een systeem met meerdere openschuivende vleugels? Een verandabouwer zet je letterlijk en figuurlijk op het juiste spoor. Ook rond hef- en kiepschuifsystemen en verzonken schuiframen geeft hij je gericht advies op maat van jouw project. Zo kan je een doordachte keuze maken voor jouw veranda en ben je zeker van een optimaal eindresultaat.

Gratis advies ontvangen? Je kan gratis voorstellen aanvragen bij meerdere specialisten actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen van veranda schuiframen

Heb je een schuifsysteem op maat gekozen? Dan kan je samen met je verandabouwer ook de uitvoering van het schuifraam voor je veranda bespreken. Je kan verschillende keuzes maken op vlak van:

 • Materiaal: met aluminium kan je grote veranda schuiframen creëren met slanke, elegante profielen. PVC is dan weer iets budgetvriendelijker, maar je hebt doorgaans dikkere profielen nodig voor grote overspanningen. Daarnaast is ook een houten of stalen schuifraam voor je veranda een optie.
 • Beglazing: naast het materiaal van de raamprofielen is ook de beglazing essentieel voor een goede isolatie (thermisch en akoestisch). Hoogrendementsglas is tegenwoordig de standaardkeuze, maar er bestaan verschillende varianten (HR, HR+, HR++, …). Ook driedubbel glas is een mogelijkheid. Alleen is dat erg zwaar en heb je dus een hefschuifsysteem nodig voor minder wrijving bij het openen.
 • Kleur, structuur, …: afhankelijk van je gekozen materiaal kan je kiezen uit tal van kleuren voor het schuifraam van je veranda. Ook een matte of glanzende afwerking, een korrelige of gladde structuur, … zijn mogelijk. Bij PVC en aluminium kan je zelfs kiezen voor een realistische houtnerfstructuur. Zo koppel je de warme charme van hout aan een grotere onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid.
 • Glashoek: wil je genieten van een optimaal zicht op de buitenomgeving? Dan kan je ook kiezen voor een veranda schuifraam met een glashoek. Het is mogelijk om 1 kant van de glashoek open te schuiven of zelfs beide kanten. In dat laatste geval zit er geen raamprofiel in het midden van je glashoek. Vraag zeker naar de mogelijkheden bij een verandabouwer actief in je buurt.

 

Vergelijken loont: vraag voorstellen aan bij meerdere specialisten

De mogelijke uitvoeringen van schuiframen voor je veranda kunnen verschillen van verandabouwer tot verandabouwer. Wil je een breed overzicht van de mogelijkheden voor een doordachte keuze op jouw maat? Vraag dan zeker verschillende voorstellen aan bij specialisten actief in je buurt. Zo kan je niet alleen uitvoeringen en prijzen, maar ook adviezen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken.

TIP: je kan gratis en vrijblijvend voorstellen bij verandabouwers actief in je buurt aanvragen via onze offerteservice.

 

Prijs schuifraam veranda

De kostprijs voor een schuifraam voor je veranda hangt af van verschillende factoren: het aantal m², het type beglazing, het schuifsysteem, de afwerking (handgrepen, beveiliging, …), enz. Ook het materiaal van de raamprofielen speelt een doorslaggevende rol. Enkele richtprijzen op een rij per materiaal:

Soort materiaal Prijs per m² (excl. btw en incl. plaatsing)
PVC€ 700 - 900
Hout€ 800 - 1.000
Aluminium€ 1.100 - 1.500
Staal€ 1.400 - 2.000

Op zoek naar een precieze prijs voor jouw veranda schuifraam? De bovenstaande prijzen zijn slechts richtprijzen. Voor een exacte prijs voor jouw project vraag je best prijsvoorstellen aan bij meerdere specialisten actief in je buurt. Zo kan je de kosten per uitvoering, maar ook adviezen, werkwijzen, …  vlot en gericht vergelijken. Start je aanvraag hier!

 

veranda met schuifraam

 

Enkele aandachtspunten

Op zoek naar het perfecte schuifraam voor jouw veranda? Voor een optimaal gebruikscomfort hou je best rekening met de volgende aandachtspunten:

  • Gewicht van het schuifraam: hoe groter je veranda schuifraam, hoe groter het gewicht. Vooral bij zware schuiframen is een hoogwaardig schuifsysteem essentieel om je raam vlot open en dicht te schuiven. Met een geavanceerd hef- en schuifmechanisme kan je ook zware schuiframen makkelijk bedienen. Dat systeem is iets duurder, maar het gebruikscomfort maakt die meerkost meer dan goed.
  • Plaats van de rail(s): je kan kiezen voor een railsysteem aan de binnen- of de buitenkant van je veranda. Rails aan de binnenkant komen het vaakst voor. Je ziet dan wel de rail(s) als je raam dicht is, maar je bent zeker van een optimale wind- en waterdichtheid. Opent je schuifraam langs de buitenkant? Dan heb je binnenin een strakkere afwerking, maar je rail(s) raken wel bedekt met stof, zand, bladeren, …
  • Onderhoud: kies je voor een veranda schuifraam in hout? Dan moet je de profielen na verloop van tijd beitsen of vernissen voor een langere levensduur. Ook een railsysteem aan de buitenkant van je veranda moet je regelmatig proper maken om te voorkomen dat je vleugel over het vuil schuift. Aluminium of PVC schuiframen met rails aan de binnenkant vergen dan weer amper onderhoud.
  • Beveiliging: een schuifraam voor je veranda is zeker even inbraakveilig als een gewone draaideur. Je kan kiezen uit verschillende veiligheidsklassen met veiligheidsglas, veiligheidsbeslag, een 3-, 4- of zelfs 5-puntsslot, enz.

BELANGRIJK: een specialist houdt rekening met alle nodige aandachtspunten voor een veranda schuifraam op jouw maat. Zo ben je zeker van een optimaal gebruiksgemak en een prachtige uitstraling. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij verandabouwers actief in je buurt.

 

Alternatieven voor een veranda schuifraam

Naast een schuifraam voor je veranda kan je natuurlijk ook kiezen voor de klassieke draaideur of voor een vouwraam. We zetten deze 2 alternatieven kort op een rij:

 

1. Klassieke draaideur

Dit is de meest eenvoudige optie voor een verandadeur. Je kan zo’n deur zowel naar binnen als naar buiten laten opendraaien. Je denkt best goed na over de meest aangewezen draairichting voor jouw situatie. De meeste draaideuren voor veranda’s zijn ongeveer 90 cm breed en bestaan vooral uit glas. Je kan de stijl van zo’n deur ook vlot aanpassen aan de rest van je veranda.

Prijs: 1.250 à 1.750 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

 

2. Vouwraam

Een vouwraam staat ook bekend als een harmonicaraam. Die kan je volledig open en dicht vouwen. Er is dus geen vast gedeelte zoals bij een veranda schuifraam. Dat zorgt ervoor dat bij een openstaand vouwraam de grenzen tussen binnen en buiten nog meer vervagen. Bovendien scoort de nieuwste generatie vouwramen ook goed op vlak van isolatie en water- en winddichtheid.

Prijs: 3.000 à 7.000 euro (excl. btw en incl. plaatsing)

 

CONCLUSIE: wat is voor mij de beste keuze?

Dat hangt af van jouw situatie, persoonlijke wensen en natuurlijk je budget. Hou je het liever iets goedkoper? Dan is een glazen draaideur de beste keuze. Wil je een buitengevoel creëren in je veranda? Dan zijn zowel vouw- als schuiframen interessante opties. Een verandabouwer geeft je graag advies rond de mogelijkheden voor jouw project. Ontvang gratis voorstellen bij specialisten actief in je buurt via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de veranda en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde verandabouwers