PVC veranda
Ben je op zoek naar een onderhoudsvriendelijke veranda op maat van je woning? Dan is een PVC veranda een ideale keuze. Die heeft een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en je hebt een enorme keuzevrijheid op vlak van kleuren, structuren, … Wat zijn de andere voordelen van een veranda in PVC? Hoe zit het met het onderhoud van deze kunststof? En hoeveel kost een PVC veranda? Je ontdekt het in dit artikel!
Ga snel naar:
Uitvoeringen en kleuren
Prijs PVC veranda
Onderhoud PVC veranda
Vergelijking: PVC of een ander materiaal?
Plaatsing en aandachtspunten
Waarom kiezen voor een PVC veranda?
Droom je van een knusse, stijlvolle veranda om gezellig een boek te lezen, te keuvelen met vrienden en familie, …? Dan moet je eerst nog je materiaal kiezen. Ga je voor aluminium, hout, smeedijzer of PVC? Dat laatste materiaal biedt alvast enkele interessante voordelen:
- Brede waaier aan kleuren en uitvoeringen: hou je van een moderne look of eerder van een landelijke cottage-stijl? Ga je voor zwart of voor een meer opvallende kleur? Wil je matte of glanzende profielen, effen profielen of profielen met een structuur? … Met PVC geef je jouw veranda de look die jij wil.
- Relatief goedkoop: een veranda in PVC is iets goedkoper is dan een veranda in hout, aluminium of smeedijzer. Alles is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het PVC.
- Weinig tot geen onderhoud: zeker in vergelijking met een houten veranda vergt een veranda in PVC amper onderhoud. Een simpele poetsbeurt met een emmer sop en een vochtige doek of spons volstaat.
- Goed isolerend: PVC beschikt over goede isolatiewaarden, zowel thermisch als akoestisch. Combineer je kunststof profielen met hoogrendementsglas voor je veranda? Dan heb je geen last van een hogere energiefactuur of storende omgevingsgeluiden.
- Lange levensduur: deze kunststof is een duurzaam en stevig materiaal. Als je kiest voor een veranda in hoogwaardige PVC gaat het tot wel 50 jaar mee.
- Recycleerbaar: het is mogelijk om PVC weer te versmelten en het materiaal op die manier een tweede leven te geven. Zo draag je ook je steentje bij aan het milieu.
Mogelijke uitvoeringen en kleuren
Een grote troef van een veranda in PVC is de grote keuzevrijheid qua uitvoeringen. Zo vind je altijd een veranda die perfect past bij de stijl van je woning. Je hebt tal van mogelijkheden op vlak van:
1. Kleur
Je kan PVC zowel laten lakken met een coating als laten bekleden met een folie. Op die manier zijn de kleurmogelijkheden zo goed als eindeloos. Last van keuzestress? Een professionele verandabouwer helpt je graag vergelijken. En wil je na verloop van tijd toch liever een ander kleurtje? Geen probleem, want het is perfect mogelijk om PVC te laten overschilderen.
2. Structuur
Niet alleen qua kleur heb je talloze opties met een PVC veranda. Ook op vlak van de structuur van de profielen kan je verschillende keuzes maken. Wil je liever een korrelige of een gladde structuur? Het is allemaal mogelijk. Je kan zelfs kiezen voor PVC met een houtnerfstructuur. Zo combineer je de warme, authentieke uitstraling van hout met de onderhoudsvriendelijkheid van kunststof.
3. Glans
Afhankelijk van de coating of de folie op de PVC profielen kan je ook de glansgraad bepalen. Ga je bv. voor trendy matte profielen in het zwart? Of liever voor glanzend wit of beige? Jij bepaalt het allemaal zelf.
Vraag naar de mogelijkheden bij een verandabouwer!
Welke mogelijkheden er zijn op vlak van uitvoeringen, kleuren, afwerkingen, … kunnen verschillen per verandabouwer. Het kan bijvoorbeeld dat de ene verandabouwer bepaalde kleuren of structuur- en glansafwerkingen niet aanbiedt en de andere wel.
TIP: informeer je daarom op voorhand goed over de mogelijkheden en vergelijk daarbij het aanbod van verschillende verandabouwers. Ontvang en vergelijk vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat van jouw project via onze offertepagina.
Prijs PVC veranda
De prijs voor een PVC veranda is in grote mate afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. Wat zijn de gewenste afmetingen voor je veranda? Voor welke glassoort kies je? Welke vloerafwerking kies je? Wil je ook zonwering, airco, verwarming, … laten plaatsen in je veranda of niet? Het zijn allemaal factoren die een invloed hebben op het totale kostenplaatje.
Voor een PVC veranda op maat mag je rekenen op een prijs tussen 10.000 en 25.000 euro (incl. btw en plaatsing). Let op, die prijs kan ook verschillen van verandabouwer tot verandabouwer. Wil je snel en gericht prijzen, maar ook materialen, adviezen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken? Vraag dan offertes aan bij 2 à 3 verandabouwers actief in je buurt via onze offerteservice.
Onderhoud PVC veranda
PVC is een kunststof dat goed bestand is tegen roest en rotting. Het is bovendien stof-, water- en vuilwerend. Al deze eigenschappen maken dat een veranda in PVC amper onderhoud nodig heeft.
Wat moet je dan nog doen om je profielen in PVC proper te houden? Het volstaat om ze gemiddeld 2 keer per jaar te reinigen met warm water en een neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik daarbij altijd een zachte doek of spons. Zo voorkom je krassen in de toplaag van de kunststof.
TIP: vroeger was PVC minder UV-bestendig, met verkleuring tot gevolg. Vandaag de dag is dat amper nog het geval. Zelfs na jaren fel zonlicht verkleurt een veranda in hoogwaardige PVC nauwelijks.
Vergelijking: veranda in PVC of een ander materiaal?
Naast PVC bestaan er ook nog andere materialen voor veranda’s. Denk maar aan hout, aluminium of smeedijzer. Wat zijn de voordelen en nadelen van PVC in vergelijking met deze andere materialen? We maken de vergelijking op basis van een aantal vaste kenmerken:
1. Prijs (beste keuze = PVC)
Veranda’s in PVC staan garant voor een goede prijs-kwaliteit verhouding. Doorgaans is een veranda in PVC het goedkoopst, gevolgd door een veranda in aluminium, hout en smeedijzer. Let op, want alles is natuurlijk afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal.
2. Constructiemogelijkheden (beste keuze = aluminium)
PVC is minder sterk dan hout, aluminium of smeedijzer. Daardoor zijn dikkere profielen nodig om grote overspanningen en grote glaspartijen mogelijk te maken. Een verandabouwer kan dit echter oplossen door PVC te combineren met andere materialen of door te werken met de nieuwere generatie PVC profielen met metalen kern. Deze zijn veel sterker waardoor ze minder dik moeten zijn voor grote overspanningen.
Deze nieuwe generatie PVC profielen zijn wel iets duurder. In geval van een grote veranda met grote overspanning wordt daarom vaak gekozen voor aluminium om zo de kosten te beperken. Aluminium is van nature heel sterk waardoor met dunne profielen gewerkt kan worden en grote overspanningen mogelijk zijn.
3. Onderhoud (beste keuze = PVC / aluminium)
PVC is samen met aluminium het meest onderhoudsvriendelijk in vergelijking met de andere materialen. Waar je de profielen van een houten veranda na verloop van tijd opnieuw moet verven, beitsen of oliën, is dat bij een veranda in PVC niet het geval. De profielen af en toe (ongeveer 2x per jaar) schoonmaken met water, een neutraal schoonmaakmiddel en een zachte doek volstaat.
4. Isolatie (beste keuze = hout)
Doorgaans isoleert hout het best, gevolgd door PVC, aluminium en smeedijzer. Tegenwoordig worden echter alle raamprofielen, uit welk materiaal dan ook, steeds beter isolerend gemaakt. Het komt er gewoon op aan om goed te vergelijken tussen verschillende fabrikanten.
Hoe dan ook zorgt een PVC veranda dus zeker voor een goede thermische en akoestische isolatie. TIP: ook de beglazing speelt een rol. Kies daarom voor hoogrendementsglas in je veranda. Dat isoleer tot 3x beter dan standaard dubbel glas.
Welk materiaal kies ik best?
Dat hangt vooral af van je eigen wensen en beschikbare budget. Om zeker te zijn van de juiste keuze voor jouw project, laat je je best adviseren door een gespecialiseerde verandabouwer. Deze kan je uitgebreid informeren over de verschillende materialen en helpen bij het maken van een juiste en weloverwogen keuze.
Let op: niet elke verandabouwer biedt elk materiaal aan. Dat kan het advies natuurlijk beïnvloeden. We raden daarom aan om voorstellen aan te vragen bij 2 à 3 verschillende verandabouwers. Zo kan je goed vergelijken en krijg je een duidelijk beeld van de mogelijkheden. Vergelijk hier vrijblijvend voorstellen en prijzen op maat.
PVC veranda plaatsen + aandachtspunten
Bij de plaatsing van een PVC veranda komt heel wat kijken. Daarom is het belangrijk om een professionele verandabouwer in te schakelen. Die werkt enkel met hoogwaardige materialen en zorgt voor een correcte, efficiënte uitvoering van de werkzaamheden. Die werkzaamheden verlopen doorgaans in volgende stappen:
STAP 1: Grondwerken & fundering
Eerst en vooral worden de grondwerken uitgevoerd. Dat is nodig om de plaats waar de veranda moet komen vrij te maken (bvb. terras verwijderen) of om de betonnen fundering te kunnen voorzien. Deze fundering voorkomt dat je veranda verzakt. Op de fundering en de vloerplaat plaatst de verandabouwer doorgaans ook een vochtscherm (folie in kunststof). Zo krijg je later geen problemen met opstijgend vocht.
TIP: vooraleer de werken van start gaan, ga je best na of je al dan niet een vergunning nodig hebt. Jouw verandabouwer kan je hierover informeren en indien nodig helpen met de aanvraag.
STAP 2: Gevelopening maken
Een veranda is meestal bedoeld als verlengstuk van de woning. Dat betekent natuurlijk ook dat er een doorgang gemaakt moet worden van de woning naar de veranda. Gevelstenen en ramen worden uitgebroken om de ruimte open te trekken.
STAP 3: Veranda plaatsen
Het grootste deel van de verandabouw bestaat uit het plaatsen van de PVC profielen en glaspartijen. Hou rekening met extra dakwerken in geval van een gesloten verandadak of extra metselwerk als de veranda deels bestaat uit gemetste muren.
STAP 4: Technieken voorzien
In een volgende fase worden alle leidingen en aansluitingen voorzien voor de stopcontacten, ventilatie, verlichting, airco, verwarming, …
TIP: denk op voorhand goed na over de technieken die je wil voorzien. Achteraf is het vaak moeilijk om nog aanpassingen te doen.
STAP 5: Afwerking
Uiteindelijk wordt ook de vloerbekleding geplaatst en worden de gemetste muren (indien die er zijn) afgewerkt met pleister of gyproc. In deze fase worden ook de laatste afwerkingen voorzien. Denk maar aan het plaatsen van vliegenramen, spots, zonwering, …
TIP: zeker in een zuidgerichte veranda is een degelijke zonwering of zonwerend glas geen overbodige luxe.
Maak op voorhand duidelijke afspraken
Duidelijke afspraken met je verandabouwer dragen bij tot een vlotte samenwerking. Spreek daarom op voorhand ook goed af wanneer de werken uitgevoerd worden en hoelang die ongeveer zullen duren.
TIP: vergelijk voorstellen van verschillende verandabouwers. Zo kan je makkelijk werkwijzen en uitvoeringstermijnen vergelijken. Ontvang gratis en vrijblijvend offertes van gespecialiseerde verandabouwers actief in je buurt via onze offerteservice.