Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-info.be Info- en inspiratiebron over veranda's en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde verandabouwers online!
header image
Veranda-info.be

Stalen veranda

Ben je van plan om een nieuwe veranda te plaatsen? En zoek je daarvoor een sterk materiaal met een moderne, tijdloze uitstraling? Kies dan voor een stalen veranda. Hoewel staal minder vaak voorkomt, biedt het heel wat voordelen. Maar hoe kan je zo’n veranda nu vormgeven? Wat kost het? Hoe onderhoud je je stalen veranda? En wat zijn de andere mogelijke materialen? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Uitvoeringen stalen veranda
Prijs stalen veranda
Aandachtspunten bij plaatsing
Onderhoud veranda in staal
Alternatieve materialen
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Waarom kiezen voor een stalen veranda?

Stalen veranda’s zie je minder vaak dan een veranda in PVC, aluminium of hout. Toch zijn er tal van goede redenen om een veranda in staal te laten maken. We zetten er hieronder enkele op een rijtje:

 • Sterk en duurzaam materiaal: staal staat vooral bekend vanwege zijn stevigheid en robuustheid. Het is dan ook een heel sterk materiaal met een lange levensduur.
 • Grote raampartijen mogelijk: door zijn grote sterkte is staal ideaal om grote raampartijen te dragen. Dat maakt het dan ook een erg geschikt materiaal voor een veranda met veel lichtinval.
 • Tijdloze uitstraling: een ander positief gevolg van de sterkte van staal is dat je vaak heel dunne en fijne profielen kan gebruiken. Daardoor ziet een veranda in staal er altijd elegant en klassevol uit.
 • Onderhoudsvriendelijk: verder zijn stalen veranda’s ook onderhoudsvriendelijk. Het volstaat om deze af en toe eens schoon te maken. Speciale behandelingen of afwerkingen zijn dus niet nodig.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een stalen veranda? Een vakman kan je verder informeren over de voordelen en mogelijkheden van staal. Deze helpt je verder ook bij het ontwerp en de plaatsing van je stalen veranda. Vind een geschikte vakman in de buurt.

stalen veranda

 

Uitvoeringen stalen veranda

Je kan je stalen veranda op verschillende manieren vormgeven naar jouw smaak en in de stijl van je woning. We zetten hieronder enkele keuzes op een rij die je kan maken bij de vormgeving van je veranda in staal:

 

1. Indeling

Als eerste is het belangrijk om na te denken over de indeling van je veranda. Bepaal bv. meteen de hoogte, breedte en lengte van je veranda. Kijk daarbij naar wat mogelijk is en hoe de veranda op je woning zal aansluiten. Een ander punt om over na te denken zijn de ramen en deuren. Ga je in je veranda enkel voor ramen of wil je ook 1 of meerdere deuren? Wil je schuiframen of kies je toch eerder voor draaikiepramen? Er zijn tal van manieren waarop je je veranda kan indelen.

 

2. Kleur

Staal komt het vaakst voor in donkere kleuren of aardekleuren. Een veranda in zwart staal is bv. een populaire keuze. Deze kleuren geven je veranda een luxueuze uitstraling. Maar je kan stalen profielen daarnaast in alle RAL-kleuren verkrijgen. Een vakman brengt de kleur dan aan via een laag lak of een poedercoating. Zo kan je je veranda dus ook een fleurigere of opvallendere kleur geven, die perfect past bij de rest van je woning.

 

3. Beglazing

De combinatie van een veranda in staal en glas zorgt voor een tijdloze look en veel lichtinval in je woning. Er zijn verschillende soorten beglazing waaruit je kan kiezen. Voor nieuwe veranda’s is het aangeraden om hoogrendementsglas te gebruiken. Met HR+ of HR++ glas ben je zeker van een goed geïsoleerde veranda. Verder zijn er ook nog enkele andere opties voor je beglazing. Je kan bv. zonwerend glas laten plaatsen om tijdens de zomer de warmte buiten te houden.

 

4. Glansgraad

Staal kan tot slot ook verschillende glansgraden hebben. Afhankelijk van de gewenste uitstraling kan een vakman het staal poedercoaten, verzinken, natlakken of stralen. Elke behandeling zal zorgen voor een ander eindresultaat. Zo kan je je veranda perfect laten aansluiten bij de stijl van je woning.

 

TIP: vergelijk de uitvoeringen van meerdere specialisten!

Met staal heb je heel wat constructiemogelijkheden voor je veranda. Daarom is het belangrijk om de mogelijke uitvoeringen van meerdere vakmannen naast elkaar te leggen. Die kunnen namelijk behoorlijk van elkaar verschillen. Kijken en vergelijken is dus essentieel voor een prachtig eindresultaat op maat!

Verandabouwers in je buurt contacteren? Dat kan snel, vrijblijvend en eenvoudig via onze gratis offerteservice.

 

Prijs stalen veranda

Over het algemeen zijn stalen veranda’s iets duurder dan veranda’s uit PVC, hout of aluminium. Gemiddeld mag je rekenen op € 1.500 à 1.900 per m² (excl. btw en incl. plaatsing en afwerking). De exacte prijs voor een stalen veranda verschilt naargelang de keuzes die je maakt: hoe groot is je veranda? Hoeveel beglazing wil je? Wat is je gewenste afwerking? Al deze factoren kunnen de uiteindelijke prijs beïnvloeden. In de tabel hieronder geven we een overzicht van richtprijzen voor veranda’s van verschillende groottes:

Grootte stalen verandaGemiddelde prijs (excl. btw en incl. plaatsing & afwerking)
Kleine veranda (± 6 m²)€ 7.500 à 15.000
Standaard veranda (± 12 m²)€ 11.500 à 28.000
Grote veranda (± 20 m²)€ 21.000 à 70.000

LET OP: de prijzen hierboven kunnen ook verschillen van vakman tot vakman. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere vakmensen in de buurt. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook adviezen, gebruikte materialen, uitvoertermijnen… vergelijken. Ontvang prijsvoorstellen op maat.

 

 

veranda staal

 

Aandachtspunten bij plaatsing veranda

Een stalen veranda plaatsen is geen eenvoudig werk. Er komt heel wat bij kijken en er zijn verschillende aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. Daarom is het aangeraden om hiervoor een vakman in te schakelen. Deze houdt sowieso rekening met de volgende factoren:

 1. Zorg voor een stevige fundering

  Voor een vakman begint aan de bouw van je stalen veranda, voert hij eerst grondwerken uit. Daarbij maakt hij de nodige ruimte vrij en voorziet hij een stevige, isolerende fundering. Zo ben je zeker dat je stalen veranda niet kan verzakken. Een vakman zorgt ook voor een goede waterkering om vochtproblemen te vermijden.

 2. Denk na over de gevelopening

  Meestal sluit een veranda aan je woning aan. Daarvoor moet er natuurlijk ook een opening gemaakt worden in je gevel zodat je een doorgang hebt van je woning naar je veranda. Je denkt dus best op voorhand even na over waar je die gevelopening wil laten maken en hoe groot deze zal zijn. Er komt namelijk heel wat breekwerk bij kijken.

 3. Voorzie leidingen en aansluitingen

  Tijdens de plaatsing van je veranda moet je ook rekening houden met de nodige leidingen en aansluitingen. Die kunnen dienen voor stopcontacten, verlichting, verwarming, ventilatie… Aangezien het achteraf moeilijker is om dit aan te passen, heb je hier op voorhand best al een goed beeld van.

 4. Denk na over eventuele zonwering

  Na de plaatsing van de stalen serre sta je best ook nog even stil bij de afwerkingen en extra’s. Is je terras naar het zuiden gericht? Dan is bijvoorbeeld zonwering sterk aan te raden. Dat kan via screens, maar ook via zonwerende beglazing. Andere mogelijke afwerkingen zijn vliegenramen, spots…

TIP: een vakman houdt rekening met alle mogelijke aandachtspunten bij de bouw van je stalen veranda. Dankzij zijn kennis en expertise kan hij je veranda correct plaatsen en ben je verzekerd van een mooi eindresultaat. Vergelijk vrijblijvend offertes.

 

Onderhoud veranda in staal

Hoe kan je nu best je veranda van staal onderhouden? Stalen veranda’s hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig. Ze krijgen tijdens de productie een beschermlaag, waardoor ze bestand zijn tegen de weersomstandigheden. Het volstaat daarom om het stalen kozijn van je veranda enkele keren per jaar schoon te maken met een neutraal schoonmaakmiddel. Pas daarbij wel op dat je geen krassen maakt op het materiaal en gebruik nooit bijtende chemische middelen om het te reinigen.

 

Alternatieven voor stalen veranda

Hoewel staal voor je overkapping verschillende voordelen biedt, is het wel een iets duurder materiaal. Twijfel je nog of staal wel het geschikte materiaal is voor jouw veranda? We sommen hieronder enkele mogelijke alternatieve materialen op:

 

1. PVC veranda

Een veranda in PVC is heel wat goedkoper dan een stalen veranda. Het heeft ook een betere isolatiewaarde en er zijn tal van uitvoeringen mogelijk. Net als staal heeft PVC weinig onderhoud nodig en gaat het relatief lang mee. Het nadeel van een PVC veranda t.o.v. een stalen veranda is dan weer dat het materiaal minder sterk is en er vaak ook wat minder luxueus uitziet. De keuze tussen staal en PVC hangt dus vooral af van de gewenste uitstraling en je budget.

 

2. Houten veranda

Een houten veranda is een populaire keuze. Dat heeft voornamelijk te maken met de warme en natuurlijke uitstraling van hout. Bovendien is dit materiaal net zoals staal ook perfect te combineren met grote glaspartijen. Het nadeel van hout is dat het wel wat meer onderhoud vergt. Zo moet je het regelmatig behandelen om het te beschermen tegen vocht, houtrot en schimmels.

 

3. Aluminium veranda

Naast een veranda in staal, PVC of hout is ook aluminium nog een mogelijkheid. Aluminium veranda’s hebben een aantal gelijkenissen met staal. Zo zijn ze onderhoudsvriendelijk, hebben ze een lange levensduur en is het een sterk materiaal waarmee je grote overspanningen kan maken. Het belangrijkste voordeel van aluminium t.o.v. staal is dat het goedkoper is. Bovendien heeft het ook een betere isolatiewaarde dan staal.

TIP: wil je graag de uitstraling van een stalen veranda tegen een iets budgetvriendelijkere prijs? Dan kan je kiezen voor een aluminium veranda in steellook. Zo kan je dus ook met een kleiner budget genieten van de luxueuze uitstraling van staal.

 

CONCLUSIE: welk materiaal kies je best voor je veranda?

Of je nu best voor een veranda in staal, PVC, hout of aluminium kiest, hangt voornamelijk af van jouw situatie, wensen en budget. Ben je eerder op zoek naar een landelijke veranda? Dan is hout ideaal. Wil je een modernere uitstraling? Dan kies je beter voor staal of aluminium. Ben je op zoek naar het materiaal met de beste prijs-kwaliteitsverhouding? Dan is PVC het meest aangeraden.

Ontvang advies op maat! Een verandabouwer kan je verder adviseren over de meest aangewezen uitvoering, rekening houdend met jouw budget en wensen. Vul daarom zeker het onderstaande offerteformulier in en vergelijk offertes van experts in jouw buurt:

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de veranda en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde verandabouwers