Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Veranda fundering

Wie een veranda wil bouwen, doet dat best op een stevige fundering. Zo’n fundament zorgt ervoor dat de veranda na verloop van tijd niet gaat verzakken. Naast stabiliteit biedt een goede veranda fundering nog enkele andere voordelen. Welke zijn dat? En hoeveel kost dit eigenlijk? Ontdek alles in dit artikel.

Ga snel naar:
Beton fundering veranda
Prijs fundering veranda
Fundering per ondergrond
Voordelen verandabouwer
Vergelijk enkele offertes

 

 

Waarom is een fundering voor je veranda zo belangrijk?

Eigenlijk heb je voor elke veranda die naam waardig een fundering nodig. Enkel bij heel lichte constructies zijn er alternatieven mogelijk. Een stevige veranda fundering blijft de beste garantie om voor lange tijd goed te zitten. Zo ben je zeker van:

 • Stabiele veranda: zonder fundering kan een veranda verzakken. Barsten in de muren, kapotte vensters of een lek via het dak. Allemaal mogelijke gevolgen wanneer je geen juiste fundering kiest.
 • Geen vocht in huis: vorst en grondvocht zijn de grootste oorzaken van vochtproblemen in een veranda. Een fundering met een vochtscherm belet dat grondvocht in de vloer kan trekken en houdt de vorst weg van de veranda.
 • Warmte blijft binnen: vloerisolatie bespaart niet alleen aan energie, het houdt de koude die uit de grond komt netjes uit je veranda. Op elke fundering komt tegenwoordig vloerisolatie en daar zijn je voeten je heel dankbaar voor.
 • Overal kunnen bouwen: zand, leem of klei: dankzij een stevige fundering kan je op elke ondergrond een veranda laten optrekken.

Overweeg je om een veranda te plaatsen? Ga dan zeker te rade bij een specialist. Die helpt je de juiste fundering te kiezen en kan je helpen bij het ontwerp van de veranda zelf. Twee vliegen in één klap dus. Gratis contact opnemen met enkele verandabouwers in de buurt kan via ons offerteformulier.

veranda fundering

 

Beton fundering veranda

Stevige funderingen zijn van essentieel belang. Daarom steunen de meeste veranda’s nog altijd op een betonnen fundering. Beton is sterk, heeft een hoge draagkracht en gaat lang mee. Om een fundering in beton op te bouwen, gaat een expert als volgt te werk:

 

 1. Opbouw bepalen: de draagkracht van de grond bepaalt de opbouw en dikte van de veranda funderingen. Bij een zachte grond moet een specialist iets dieper graven tot de bodem voldoende draagkracht heeft. Hoe lichter de veranda, hoe lager het gewicht en hoe kleiner de diepte van de opbouw.
 2. Vorstbalk plaatsen: dit is een sleuf van 60 à 80 cm diep die de contouren van je toekomstige veranda volgt. Het beton in deze sleuf dient als buffer tegen vorst. Hierdoor kan er tijdens koude winterdagen geen bevroren grond tot onder de funderingen komen en deze naar boven drukken.
 3. Betonplaat gieten: deze plaat omvat de volledige oppervlakte van de veranda en is de eigenlijke vloer waarop de veranda komt te staan.

 

Zijn er alternatieven voor mijn veranda fundering?

Eigenlijk niet. Omdat langdurige stabiliteit zo cruciaal is, krijgen bijna alle veranda’s een fundering in beton. Onder specifieke voorwaarden zijn schroefpalen een optie bij heel lichte constructies. Hierbij rust de veranda op dikke schroeven die je in de bodem kan draaien. In alle andere gevallen ben je aangewezen op een klassieke fundering.

TIP: informeer op voorhand over de mogelijkheden en leg jouw situatie voor aan verschillende verandabouwers. Ontvang advies of vergelijk vrijblijvend voorstellen op maat van jouw project via onze offertepagina.

 

Prijs fundering veranda

De meeste bedrijven werken met een totaalprijs voor de constructie van een veranda. Die omvat zowel de fundering als de bouw van de veranda. Voor een comfortabele veranda op maat mag je rekenen op een gemiddelde prijs van 1.200 à 1.600 euro per m². Afhankelijk van de grootte krijg je dan volgende totaalprijzen:

OppervlaktePrijs veranda
(excl. btw en incl. plaatsing & afwerking)
Kleine veranda (± 6 m²)€ 5.000 à 12.000
Standaard veranda (± 12 m²)€ 9.000 à 25.000
Grote veranda (± 20 m²)€ 18.000 à 60.000

Toch op zoek naar een exacte prijs voor een veranda fundering? Een professionele verandabouwer kan de prijs op maat berekenen. Je kan meerdere offertes aanvragen bij specialisten in de buurt via onze offerteservice. Zo kan je gericht veranda prijzen, materialen, adviezen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.

 

fundering veranda

 

Fundering per ondergrond

Niet elke ondergrond is even geschikt om een veranda te dragen. Als dat niet het geval is, zijn er gelukkig voldoende mogelijkheden om de fundering toch stevig genoeg te maken. Welke fundering is mogelijk per type ondergrond? Een overzicht:

 

 • Zandgrond is een lichte en droge grondsoort die voor weinig problemen zorgt. Wil je een veranda zetten in een streek met zandgrond? Dan heb je aan een betonnen fundering meer dan genoeg. Zandgrond heeft de handige eigenschap dat het door zijn textuur niet verzakt. Die eigenschap draagt bij aan de stabiliteit.
 • Zandleem is een een mix van zand en leem. Net zoals zandgrond is een klassieke betonnen fundering hier een goede optie.
 • Klei is een zware en compacte grond die water goed vasthoudt. Overleg dus zeker met een gespecialiseerde verandabouwer wat de beste optie is in jouw geval. Meestal volstaat een betonnen fundering. Ligt je tuin vlakbij een rivier, dan zijn heipalen ook een optie om extra stabiliteit te bieden.
 • Leem heeft eigenschappen die vergelijkbaar zijn met die van een kleibodem, maar ze zijn
  veel minder uitgesproken. Net als bij zand en zandleem kiest jouw specialist doorgaans voor een betonnen fundering.

 

Waarom een beroep doen op een verandabouwer?

Een fundering gieten is geen sinecure. Sleuven uitgraven, beton mixen en de bekisting maken. Dat alles vraagt om gespecialiseerd materiaal. Je gaat logischerwijs te rade bij een gespecialiseerde verandabouwer. Naast materiaal krijg je er een hoop andere voordelen bovenop:

 

 • Gepersonaliseerd advies: tijdens een bezoek verzamelt een specialist alle noodzakelijke informatie om de juiste fundering te plaatsen. Locatie bekijken, afmetingen noteren en een onderzoek van de ondergrond.
 • Correcte uitvoering: door gebruik te maken van kwalitatieve materialen en de juiste machines ben je zeker van een stabiele fundering die lang meegaat.
 • Veranda bouwen: je doet het meeste voordeel als je de fundering en de veranda door dezelfde bouwer laat plaatsen. Zo kan je alle werken in één keer laten uitvoeren en kan je sneller van je veranda genieten.
 • Persoonlijk aanspreekpunt: heb je nog vragen of wil je iets laten aanpassen? Dan staat je vakspecialist voor je klaar. Door samen te werken met een professionele verandabouwer ben je zeker dat je altijd bij iemand terecht kan.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar en werk je samen met een professionele verandabouwer? Dan betaal je slechts 6% btw in plaats van 21% als je een veranda tegen de woning aanbouwt. En dat zowel voor de materiaal- als de arbeidskosten. Dat kan een verschil maken van enkele duizenden euro’s op de totale kostprijs van je veranda.

Offertes aanvragen bij verandabouwers in je buurt? Heel eenvoudig, daarvoor moet je alleen het onderstaande offerteformulier invullen:

 

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een professionele verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde verandabouwers