Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Veranda-info.be Info- en inspiratiebron over veranda's en hun prijzen.
Vergelijk 150+ gespecialiseerde verandabouwers online!
header image
Veranda-info.be

Veranda pergola: info & voordelen

Twijfel je tussen een veranda en pergola als bijgebouw aan je huis? Dan kan je eventueel kiezen voor een ‘veranda pergola’, die de voordelen van beide combineert. In dit artikel lees je meer informatie over de mogelijkheden, materialen & prijs hiervan.

Wil je een veranda, pergola of combinatie van beide laten plaatsen? Vraag hier gratis offertes aan. 

 

veranda pergola Wat is een veranda pergola?

Er is een belangrijk onderscheid tussen een veranda en een pergola. Een pergola is, in tegenstelling tot een veranda, een open constructie. Het is een vrijstaande of vaste terrasoverkapping waarbij je volledig buiten zit maar wel afgedekt bent van de zon en regen. In een veranda zit je afgesloten, maar je kunt er wel ook in de herfst en winter van binnenuit genieten van je tuin.

Wil je over beide opties beschikken en heb je buiten voldoende plaats? Met een verandapergola kan dat! In dit geval wordt een pergola rechtstreeks aan de veranda gebouwd (meestal in de lengte). Zo ontstaat één geheel in dezelfde stijl. Je krijgt dan een constructie die deels gesloten en open is.

 

Pergola ombouwen tot veranda

Een alternatief is dat je de veranda voorziet van schuifdeuren en/of grote klapramen. Op die manier kan de veranda eveneens dienst doen als pergola én je spaart er ruimte en geld mee uit. Tijdens de zomermaanden kan je dan alles openzetten zodat je ook in de veranda een buitengevoel ervaart.

Daarnaast is het ook mogelijk om je bestaande pergola te laten uitbreiden tot een veranda. Een vakman zal de pergola dan voorzien van wanden en een (schuif)deur.

 

veranda pergola

 

Mogelijke materialen en prijzen veranda & pergola

Zowel een veranda als een pergola kunnen uit drie materialen worden vervaardigd: hout, PVC (kunststof) of aluminium. Indien een veranda en pergola met elkaar worden gecombineerd, worden deze doorgaans in dezelfde kleur, stijl en hetzelfde materiaal afgewerkt. Deze materialen hebben elk hun eigen voor- en nadelen en prijzen. Een combinatie van beide constructies zal voordeliger uitkomen dan wanneer je ze apart plaatst:

 

1. Kunststof

PVC is een veelgebruikt bouwmateriaal dat recycleerbaar en onderhoudsvriendelijk is. Het is in oneindig veel kleuren beschikbaar. Kunststof is sterk en heeft een eigentijdse look.

Gemiddeld ligt de kostprijs van een PVC veranda 10-20% lager dan aluminium en zelfs 30% lager dan hout. Afhankelijk van de nokhoogte, afwerking en afmetingen betaal je 10000 à 25000 euro. Voor een kunststof pergola bedraagt de prijs 900 à 2100 euro, exclusief plaatsingskosten.

 

2. Aluminium

Aluminium is een zeer duurzaam materiaal dat bovendien bijzonder goed isoleert. De constructie zal dus jarenlang meegaan. Aluminium oogt strakker en moderner dan hout, maar je kan de profielen naar keuze verven of verfijnen.

Een aluminium veranda kost gemiddeld tussen de 10 000 & 25 000 euro, terwijl je voor een pergola 1500 à 5000 euro betaalt.

Lees hier meer over de eigenschappen van aluminium veranda’s.

 

3. Hout

Een houten veranda was lange tijd de standaard. Het is een authentiek materiaal met een warme uitstraling, dat toch bij verschillende stijlen past. Daarnaast is dit materiaal makkelijk bewerkbaar en licht van gewicht waardoor het grote lengtes kan overbruggen. Hout isoleert goed, maar niet zo goed als PVC en aluminium.

Voor een houten pergola moet je rekenen op een prijs tussen €700 en €2300, terwijl een veranda in hout €15000 tot €25000 kost.

 

Voor de bouw van een veranda en/of pergola moet je beroep doen op een vakman. Dankzij een professional ben je zeker van een prachtig en foutloos resultaat. Via onze online offertedienst kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij vakmannen in jouw regio. Zo kan je gemakkelijk prijzen op maat van jouw project vergelijken! Klik hier om naar de offertepagina te gaan.

 

veranda pergola
Veranda met halfopen wanden

Welk onderhoud is nodig?

Of je veranda(pergola) al dan niet veel onderhoud vereist, hangt ook af van het materiaal waaruit die is opgebouwd. Een houten constructie vraagt het meeste onderhoud, aangezien hout een natuurlijk product is. Om verkleuring en rotting te vermijden moet je hout frequent onderhouden en behandelen. Aluminium en PVC behoeven geen jaarlijks onderhoud. Aluminium profielen kan je trouwens gewoon schoonmaken met lauw zeepwater.

Hoe vaak de veranda een onderhoudsbeurt nodig heeft, hangt af van de omgevingslucht. In stedelijke of industriële gebieden zal dit vaker nodig zijn dan in een afgelegen en landelijk gebied. Belangrijk ook is het onderhoud van het dak, dat nog kwetsbaarder is voor regen, wind en vuil.
Hier kan je meer lezen over verandadaken.

 

Is een vergunning vereist?

Om een veranda te laten plaatsen heb je een vergunning nodig. Afhankelijk van de hoogte en oppervlakte hiervan zal een eenvoudig of uitgebreid stedenbouwkundig dossier opgesteld worden.
Over de voorwaarden daarvan kan je hier meer lezen.

Kies je enkel voor een pergola, is een vergunning niet altijd vereist. De regelgeving is verschillend naargelang het een vaststaande of losstaande constructie betreft. De totale oppervlakte aan bijgebouwen mag alleszins niet meer dan 40 m² bedragen, anders heb je een vergunning nodig. Heb je dus bijvoorbeeld al een tuinhuis, dan moet je de oppervlakte hiervan meetellen.

Om een vergunning te vermijden mag een vaststaande pergola niet hoger zijn dan 4 meter. In het geval van een vrijstaande pergola bedraagt de maximale hoogte 3,5 meter. Deze moet bovendien binnen een afstand van 30 meter van de woning staan. Een pergola moet ook minstens op drie meter van de perceelgrens geplaatst worden. Eventueel mag je wel tegen een scheidingsmuur bouwen, maar deze mag niet worden aangepast.

 

pergola

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing van de veranda en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde verandabouwers