Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Verandadak: mogelijkheden en prijzen

De dakconstructie is een belangrijke factor bij de bouw van een veranda. Wil je extra veel lichtinval of liever een gesloten verandadak? Je kan heel wat materialen gebruiken als dak voor je veranda. Het dak heeft een grote invloed op de uitstraling van de veranda en op het ruimtegevoel dat je van binnenuit ervaart. In dit artikel lees je meer over de mogelijke dakbedekkingen, hun eigenschappen en prijzen.

Benieuwd naar prijsoffertes op maat van jouw project?
Vraag hier vrijblijvend en gratis prijzen aan bij erkende vakmannen.

 

glazen dak veranda 1) Glazen verandadak

Een veranda met een glazen dak brengt meer lichtinval in huis. Daarnaast creëert al het glas een groter en opener ruimtegevoel. Een glazen dak past vrijwel bij elke woningstijl en interieur. Je kan de profielen van de ramen er immers naadloos op afstemmen door bijvoorbeeld hout dan wel aluminium te kiezen.

Hoogrendementsglas (HR+ of HR++) is het populairst. Het bestaat uit 2 glaslagen met een dun isolerend metaallaagje. Daardoor isoleert hoogrendementsglas 3 keer zo goed als dubbel glas! De spouw tussen beide lagen is gevuld met droge lucht (in geval van HR+) of met een edelgas (bij HR++).

» Afhankelijk van de glasdikte die je kiest, betaal je 35 à 65 euro per m², exclusief plaatsing. Lees hier meer over de mogelijke glassoorten voor een veranda.

 

verandadak polycarbonaat 2) Veranda dakplaten: polycarbonaat

Dit is een vrij flexibel maar toch erg stevig materiaal gemaakt uit kunststof. Polycarbonaat platen zijn net als glas lichtdoorlatend, al zijn deze platen goedkoper. Je kan polycarbonaat panelen in diverse lengtes en diktes verkrijgen.

Qua uitvoering zijn er 2 verschillende mogelijkheden: volledig transparant of opaal (ondoorzichtig maar wel doorschijnend). De transparante platen zien er vaak iets stijlvoller uit, al brengen ze veel hitte met zich mee als de zon er lange tijd op schijnt. De opale platen kunnen de hitte daarentegen iets beter afweren. Sommige opale polycarbonaat platen zijn zelfs uitgerust met een speciale zonwerende coating.

Nadelig is ook het hoorbare geluid van regen op het verandadak. Deze veranda dakplaten zie je tegenwoordig vooral vaak bij een open veranda, als terrasoverkapping.

» Polycarbonaat is verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer 15 tot 20 euro per m²

 

verandadak epdm rubber 3) EPDM (Rubber/roofing)

Wil je graag een veranda met een plat dak? Dan is EPDM een uitstekende keuze. Een plat dak is populair als de veranda qua hoogte net onder de dakgoot van de woning vertrekt.

Rubber heeft heel wat voordelen: het is waterdicht en scheurt niet bij extreme temperatuurverschillen. Bovendien is het een materiaal met een lange levensduur van 40 à 50 jaar. Ook vereist EPDM weinig of geen onderhoud. Indien er toch kleine beschadigingen optreden, kan je deze makkelijk herstellen met behulp van een zelfklevende folie.

» De prijs voor een nieuw verandadak met EPDM bedraagt ongeveer 30 à 75 euro per m² (deze kosten zijn inclusief plaatsing en exclusief isolatie).

 

verandadak dakpannen leien 4) Verandadak met dakpannen of leien

Dakpannen of leien zijn nog andere mogelijke dakbedekkingen voor veranda’s. Indien je dezelfde pannen kiest als die op het dak van je woning, creëer je een mooi geïntegreerd geheel. De veranda ziet er dan minder als een afzonderlijk bijgebouw uit.

Let wel, dakpannen en leien zijn redelijk zwaar. Daarom is het belangrijk dat de dakconstructie voldoende stevig gebouwd is en dat de waterafvoer probleemloos kan functioneren.

» Betonnen dakpannen kosten €25 à €40 per m², terwijl je voor keramische dakpannen moet rekenen op €35 tot €65. Dakpannen kunnen zeer snel geplaatst worden.

» Kunstleien laten aanleggen kan voor 65 à 75 euro per m². Natuurleien kosten gemakkelijk meer dan 100 euro per m². Natuurleien gaan weliswaar tot 100 jaar mee en hebben een heel authentieke uitstraling. Bovendien vereisen ze geen onderhoud.

 

Interesse in een verandadak in een van bovenstaand materialen? Of heb je jouw keuze nog niet gemaakt en ben je op zoek naar advies? Via de offertepagina kan vrijblijvend advies en prijzen op maat aanvragen bij erkende verandabouwers uit jouw regio. Start je aanvraag hier

 

 

Andere opties voor dakbedekking veranda

De vier bovenstaande opties zijn de meest toegepaste dakbedekkingsmaterialen voor een veranda.

 

1. Zinken verandadak

Daarnaast kan je ook nog opteren voor een zinken verandadak, al zie je dit materiaal voornamelijk bij onconventionele dakvormen. Zink is namelijk een flexibel materiaal dat bijvoorbeeld voorkomt op rondvormige daken.

Ook in geval van renovatie is zink een prima keuze. Golfplaten laten zich bijvoorbeeld makkelijk vervangen door zink. Reken wel minimum op € 70 per vierkante meter (exclusief BTW).

 

2. Groendak

Verder kan je ook een groendak bovenop de veranda overwegen. Een groendak heeft een lange levensduur van om en bij de 60 jaar. Ook de isolerende werking is een groot voordeel.

 

 

Doe beroep op een vakman

Van plan een veranda te bouwen of je verandadak te renoveren? Het is belangrijk om hierbij niet over één nacht ijs te gaan. Daarom doe je er goed aan om informatie en prijzen in te winnen van verschillende verandabouwers. Zo ben je zeker van de beste prijs-kwaliteitsverhouding. Een verandadak kan je bovendien niet zelf plaatsen. Deze klus vereist de nodige expertise en ervaring. Een vakman kan de klus tot een goed einde brengen. Zo ben jij verzekerd van kwaliteit en een mooi resultaat.

 

Offertes voor een veranda ontvangen?

Kies voor een professionele verandabouwer en verzeker jezelf van een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde verandabouwers